Essent

essent

Essent reageert op Eemshaven-actie Greenpeace

Greenpeace is een actie gestart tegen de bouw van energiecentrales in de Eemshaven in Groningen. Naar aanleiding van deze actie ontvangt Essent mails van mensen die hun bezorgdheid over de bouw van deze centrales uitspreken. Essent begrijpt die bezorgdheid en waardeert die betrokkenheid, maar is van mening dat die zorg niet terecht is.

Samen met een groot aantal natuur- en milieuorganisaties en overheden werken wij aan een milieuconvenant voor het gebied rond de Eemshaven, waarin nog eens extra aandacht wordt geschonken aan de natuur en het milieu. Greenpeace doet hier als één van de weinige milieuorganisaties niet aan mee. Dat is hun eigen keuze. Wat Essent betreft is Greenpeace van harte welkom om zich alsnog bij de vorming van dat milieuconvenant aan te sluiten.

Moderne en efficiënte centrale
De centrale die wij aan de Eemshaven bouwen is namelijk een zeer moderne en efficiënte centrale. Hij behoort daarmee tot een ânieuwe generatie centralesâ die vele malen schoner produceren dan de conventionele centrales.

Minder CO2-uitstoot
Deze centrale â met een vermogen van 1600 megawatt - zal het hoogst haalbare rendement halen dat we tot nu kennen, namelijk 46%. De huidige centrales in Nederland hebben een gemiddeld rendement van 36%. Een hoger rendement betekent ook minder CO' uitstoot, spaart brandstof en geeft minder reststoffen. Dat past ook in de ambitie van de overheid om te komen tot vernieuwing en verbetering van het Nederlandse productiepark.

Steenkool en biomassa
Deze centrale zal onder andere gaan draaien op (vermalen) steenkool, maar een substantieel deel van de brandstof zal biomassa worden. Bijstook van biomassa is een speerpunt in ons beleid om meer duurzame energie (Groene Stroom) op te wekken. We doen dat omdat daarmee de uitstoot van CO' krachtig wordt teruggedrongen. Bovendien sparen we zo fossiele brandstoffen uit.

Emissies
Toepassing van hypermoderne technieken zorgen voor een forse vermindering van CO' uitstoot in de nieuwe centrale aan de Eemshaven. Omdat de steenkool eerst wordt vermalen tot poeder, verbrandt het volledig en blijven er minder reststoffen over. Alle rookgassen die wel overblijven worden gefilterd en gereinigd. Hierdoor komen er veel minder stoffen in de lucht dan bij oude kolencentrales. De emissies (uitstoot van schadelijke stoffen) blijven onder de wettelijke normen.

Verantwoording
Essent heeft zich gecommitteerd aan de nationale duurzaamheids-doelstellingen. Wij nemen de daaruit voortvloeiende verantwoording serieus. Een deel van onze medewerkers werkt voortdurend aan nieuwe technieken voor duurzame energieopwekking. Zolang de vraag naar energie nog steeds groeit en die behoefte niet te dekken is met uitsluitend duurzame opwekkingsmethoden, moeten we gebruik maken van conventionele technieken, zoals kolencentrales. Maar daarbij streven we naar een zo hoog mogelijk rendement bij een zo laag mogelijke belasting voor het milieu. Terwijl ondertussen de zoektocht naar duurzame totaaloplossingen onvermoeibaar doorgaat.

Â