VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 6 oktober
2010/106/CA

VU medisch centrum opent modern laboratorium
Stevige injectie voor PET-technologie

De opening gisteren van het nieuwe GMP radiofarmaca productielaboratorium van VU medisch centrum betekent een belangrijke injectie voor de PET-technologie in Nederland. PET, Positron Emissie Tomografie, is een beeldvormende techniek die biologische processen in het lichaam zichtbaar kan maken. Daardoor is PET zeer waardevol bij diagnostiek, medisch-biologisch onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

In het productielaboratorium van VUmc worden nieuwe PET-radiofarmaca (tracers) ontwikkeld. Een tracer is een radioactieve speurstof die snel door bijvoorbeeld kankercellen kan worden opgenomen. De hoeveelheid radioactiviteit is heel klein en verdwijnt binnen enkele uren. Vlak voor het onderzoek krijgt de patiënt een tracer toegediend. Met een PET-scanner wordt een driedimensionale afbeelding gemaakt van de patiënt. Deze afbeelding laat precies zien waar de tumor zich bevindt, en of er uitzaaiingen aanwezig zijn. Er bestaan een heleboel verschillende PET-radiofarmaca, elk met een specifieke toepassing bij vaak diverse ziekten. De mogelijkheden van PET-technologie in de geneeskunde zijn dan ook enorm.

VU medisch centrum produceert al vanaf 1998 radiofarmaca voor PET-onderzoek. Maar met de toenemende vraag vanuit zowel VUmc als uit binnen- en buitenland was de capaciteit onvoldoende. Het nieuwe GMP radiofarmaca productielaboratorium voldoet aan de meest moderne GMP-kwaliteitseisen en maakt een einde aan de capaciteitsproblemen en biedt mogelijkheden tot nieuwe ontwikkelingen.

Tijdens de opening van het nieuwe laboratorium benadrukte prof.dr. Guus van Dongen, projectleider van het VUmc Imaging Center, het belang van 'open innovatie'. Dit is het nauw samenwerken van academische centra onderling, en met industriële partners, om zo sneller tot medische doorbraken te komen. Het laboratorium is niet alleen door samenwerking tussen verschillende partijen tot stand gekomen, maar is ook van grote waarde tot ver buiten de grenzen van VU medisch centrum.

Het productielaboratorium is tot stand gekomen met financiële steun van VU medisch centrum, stichting VUmc Cancer Center Amsterdam en het EU-programma Kansen voor West. Kijk voor meer informatie op www.VUmc.nl/rnc

Noot voor de redactie:
Geïnteresseerde journalisten kunnen een afspraak maken om het nieuwe laboratorium te bezichtigen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (