Gemeente Bernheze


opengesteld

Subsidieregeling Beëindiging Intensieve Veehouderijen opengesteld

Intensieve veehouderijbedrijven in en rond natuurgebieden en dorpskernen die stoppen met hun bedrijf kunnen financiële steun krijgen. Van 1 oktober tot en met 15 november 2010 kunnen hiervoor aanvragen worden ingediend.

Het moment hiervoor is gekozen omdat voor boeren in extensiveringsgebieden per 1 oktober 2010 een slot op de muur geldt. Een extensiveringsgebied is een gebied waar intensieve veeteelt in principe geweerd wordt. Uitbreiden mag een boer met intensieve veehouderij daar niet. Er zijn boeren die overwegen te stoppen met hun bedrijf, omdat zij de investeringen die moeten worden gedaan niet kunnen opbrengen. Voor het eerst kunnen ook boeren die in `extensiveringsgebied overig' (rond dorpskernen) gelegen zijn, intekenen op de regeling.
De stimulans die de provincie Noord-Brabant geeft aan de beëindiging van intensieve veehouderijbedrijven zorgt ervoor dat het buitengebied 'ontsteent', de intensieve veehouderij teruggedrongen wordt en de uitstoot van ammoniak vermindert.

Voor de derde keer opengesteld
Voor deze derde tranche van de Subsidieregeling Beëindiging Intensieve Veehouderijen (BIV) is door het provinciebestuur 5,1 miljoen euro uitgetrokken. Daarmee verwacht de provincie 30 bedrijfsbeëindigingen te kunnen ondersteunen. Als zich meer boeren aanmelden, bepalen Gedeputeerde Staten welke bedrijfsbeëindigingen voorrang moeten krijgen. Boeren die met hun bedrijf stoppen, krijgen een vergoeding voor de economische waarde van hun stallen en een sloopkostenvergoeding. Eventuele dierproductierechten zijn los van de regeling verhandelbaar.

Komt uw bedrijf in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor de regeling moet de intensieve veehouderij liggen binnen het werkingsgebied van de derde openstelling van de BIV. Dit werkingsgebied is gewijzigd ten opzichte van de vorige openstelling.

Voorwaarden
De bedrijfskavel moet geheel of in hoofdzaak liggen in:
1. een extensiveringsgebied natuur, in Oost- en Midden-Brabant;
2. een extensiveringsgebied overig, in Oost- en Midden-Brabant;
3. een verwevingsgebied, in Oost- en Midden-Brabant, samenvallend met een zone van 250 meter rond een WAV-gebied;

4. een extensiveringsgebied in West-Brabant.

Het bedrijf moet:

- een intensieve veehouderij zijn, zoals in de regeling is gedefinieerd;

- over een geldende milieuvergunning beschikken;
- de laatste vijf jaar aantoonbaar in bedrijf zijn geweest;
- een te slopen oppervlakte hebben van minimaal 200 m2.

Aanmelden
Via het aanvraagformulier op de website van de provincie Noord-Brabant www.brabant.nl kunt u zich aanmelden voor deze subsidieregeling.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35

Digitale nota

besparen met korting