Metaalunie

Metaal ideaal ingrediënt voor duurzame gebouwen

6-10-2010

Bij het hele ontwerptraject speelt dat bij alles de duurzaamheid van het uiteindelijke gebouw over zijn hele levensduur voor ogen moet worden gehouden. Dat levert met elkaar de ingrediënten voor een duurzaam gebouw. Een belangrijk ingrediënt voor een duurzaam gebouw is metaal. Dit vindt Ronald Knappers van VVKH Architecten. Knappers is één van de sprekers tijdens het middagseminar 'Het realiseren van duurzame metalen gebouwen' dat op donderdag 11 november a.s. plaatsvindt in Nieuwegein. Het seminar wordt georganiseerd door MDG, de vereniging van toeleveranciers metalen dak en gevelmaterialen.

Knappers zal in zijn presentatie ingaan op de mogelijkheden in het gebouwontwerp waarmee het verschil gemaakt kan worden. Goed samenspel met toeleveranciers speelt daarbij een belangrijke rol. Voorkomen van opwarming in de zomer, keuze voor producten die hergebruikt kunnen worden, flexibiliteit in het ontwerp zodat toekomstige techniek kan worden ingebouwd. Het zijn slechts enkele factoren waarmee de duurzaamheid wordt bepaald. In het ontwerp kan dus het verschil gemaakt worden.

Naast Knappers zal Bauke Bonnema van Corus ingaan op wat de duurzaamheid van metaalbouw beïnvloed. Concreet speelt daarbij de recyclebaarheid van het materiaal en de mogelijkheden van hergebruik zonder extra bewerking een rol. Marco Pauw van Stichting Bouwen met Staal zal vertellen over de mogelijkheden van metaalbouw voor het ontwerpen van duurzame gebouwen. Meerdere voorbeelden van de flexibiliteit van metaalbouw komen in deze presentatie aan de orde. 'Hoe realiseer je kwalitatief hoogwaardige metaalbouw' is de vraag die Otto Kettlitz van Kettlitz Gevel- en Dakwerk BV zal beantwoorden. Zijn presentatie gaat ondermeer in op hoe goede detailleringen een luchtdicht pand kunnen opleveren.

Informatie/aanmelden
Het door MDG georganiseerde middagseminar 'Het realiseren van duurzame metalen gebouwen' vindt op donderdag 11 november a.s. plaats in het gebouw van de Koninklijke Metaalunie te Nieuwegein. Het is bestemd voor architecten, verwerkers van metalen dak- en gevelmaterialen, tekenaars en constructeurs, gebouwbeheerders, eigenaren en investeerders, bouw- en woningtoezicht, adviseurs en overheden. Het programma begint 12.00 uur met een lunch en zal na een afsluitende paneldiscussie om 16.45 uur afgesloten worden met een netwerkborrel.