Rechtbank 's-Hertogenbosch


Gemeenteraad moet ontheffing aanvragen bij provincie

âs-Hertogenbosch, 6 oktober 2010 â De gemeenteraad van de gemeente Gemert-Bakel moet uiterlijk 13 oktober a.s. een ontheffingsaanvraag indienen bij gedeputeerde staten van de provincie Noord-Brabant ten behoeve van het bestemmingsplan Handelsesteeg 25 in Gemert. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank âs-Hertogenbosch zojuist geoordeeld in een spoedprocedure (voorlopige voorziening).

De verzoekers om een voorlopige voorziening willen op het perceel Handelsesteeg 25 in Gemert een intensieve veehouderij vestigen. Daarvoor is vaststelling van een bestemmingsplan nodig. De gemeenteraad besloot op 23 juni 2010 niet over te gaan tot vaststelling. Daartegen stelden de verzoekers beroep in bij de rechtbank.

Om vaststelling van het bestemmingsplan mogelijk te maken hebben de verzoekers het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gemert-Bakel gevraagd ontheffing aan te vragen bij gedeputeerde staten. Dat weigert het college met verwijzing naar het eerder ingenomen standpunt door de gemeenteraad.

Volgens de bestuursrechter is het college niet bevoegd om te beslissen of er wel of geen ontheffing wordt aangevraagd. Die bevoegdheid ligt bij de gemeenteraad. Het besluit van het college om geen ontheffing aan te vragen is dus onbevoegd genomen, maar die onbevoegdheid kan worden hersteld in de bezwaarfase. De rechter gaat er dan ook van uit dat het college de verdere behandeling overlaat aan de gemeenteraad.

De rechter oordeelt dat zonder ontheffing de beroepszaak van de verzoekers tegen de weigering van de gemeenteraad om het bestemmingsplan vast te stellen zinloos is. Daarbij verplicht de verlening van de ontheffing de gemeenteraad niet tot planologische medewerking. De rechter acht een spoedige aanvraag om ontheffing van groot belang omdat na 1 januari 2011 geen ontheffingen worden verleend. Daarom draagt de rechter de gemeenteraad op om voor 13 oktober een ontheffing aan te vragen.

LJ Nummer

BN9603

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 6 oktober 2010 Naar boven