Gemeente Zutphen

brandweer bezoekt Braamkamp

In het kader van `Rood op Straat' brengt de brandweer op woensdag 6 oktober 2010 een bezoek aan de buurt Braamkamp. Samen met de buurtbewoners oefent de brandweer het vluchtpan. Dit gebeurt om bewoners te informeren over hoe zij het beste kunnen vluchten in geval van een woningbrand. Ook krijgen de bewoners de mogelijkheid een vlam in de pan te blussen.

Slachtoffers
In Nederland branden jaarlijks zo'n 8.000 woningen af. Dat zijn er gemiddeld 22 per dag! Per jaar overlijden gemiddeld 50 mensen door brand in huis en behandelen de ziekenhuizen gemiddeld 800 slachtoffers met zeer ernstige brandwonden. De gevaren en gevolgen van brand worden schromelijk onderschat en mensen laten belangrijke voorzorgsmaatregelen, zoals het plaatsen van rookmelders of het vrijhouden van vluchtwegen, achterwege.

Het belang van een vluchtplan
Zelfs als er een rookmelder in huis is, heeft men geen idee van de snelheid waarmee vuur zich verspreidt en hoe moeilijk het dan is om tijdig het huis te ontsnappen.

Slachtoffers van een woningbrand weten als geen ander dat je eigen huis volslagen onbekend terrein wordt. Door de verstikkende rook, de hitte, de snelheid van het vuur en de totale paniek die bij een brand ontstaat, raken de bewoners de weg in eigen huis kwijt. Terwijl juist dan elke seconde telt.

Een vluchtplan hebben en oefenen is daarom van levensbelang. Brandweer Zutphen maakt zich hard voor dit thema.