Subsidiedeskundige juicht subsidiekritiek regeerakkoord toe

06/10/2010 14:21

Currency Connect B.V.

De in het voorlopige regeerakkoord genoemde maatregelen om subsidies eenvoudiger te maken en ingewikkelde inefficiënte regelingen af te schaffen, is positief ontvangen door één van de grootste subsidieadviesbureaus van het land, Currency Connect. Subsidiedeskundige en directeur van dit bureau Rolf Grouve juicht een kritische blik op de bestaande ondernemerssubsidies èn de rol van de eigen bloedgroep, de subsidieadviseurs, van harte toe. Wel wil hij de harde woorden van beoogd premier Rutte ten aanzien van de subsidieadviesbranche enigszins nuanceren: ,,het is natuurlijk aan de ondernemer zelf of hij externe expertise inhuurt''.

Sinds de bekendmaking van het voorlopige regeerakkoord is er onrust ontstaan in subsidieland. Subsidieverstrekkers, subsidieadviseurs en ondernemers rollen over elkaar heen waar het gaat over de zin en onzin van ondernemerssubsidies en het inzetten van externe adviseurs. Onnodig, stelt Grouve: ,,Het is juist heel goed dat de overheid het eigen subsidieapparaat eens goed onder de loep neemt. Niemand is immers gebaat bij subsidies die niet efficiënt en doelgericht zijn. Niet de overheid en al helemaal niet de ondernemer. Nu loopt het bedrijfsleven op jaarbasis kapitalen aan subsidie mis omdat er niet de kennis en capaciteit is in de beschikbare subsidiemogelijkheden te duiken. Ook het voeren van een uitgebreide subsidieadministratie staat veel ondernemers tegen. Wanneer het subsidiestelsel eenvoudiger en daarmee toegankelijker wordt, zullen dus meer ondernemers de weg naar subsidies weten te vinden. Dat is een goede zaak.''

Nuance harde uitlatingen Rutte

Beoogd premier Mark Rutte heeft in het kader van de voorgenomen maatregelen hard uitgehaald naar de branche van subsidieadviseurs. Vreemd, meent Grouve. ,,Het kan geen kwaad de rol van de subsidieadviseur nauwkeurig te bekijken, maar om de branche compleet af te serveren is merkwaardig. Het is toch aan een ondernemer zelf of hij voor bepaalde werkzaamheden externe expertise wil inhuren? Een ondernemer heeft het over het algemeen al druk genoeg met de waan van de dag. Het aanvragen van subsidies en het uitvoeren van projectadministraties kost hem vaak veel meer tijd dan een adviseur die daarin is gespecialiseerd. Een samenwerking van een subsidieadviseur en een ondernemer is in de praktijk een 'win win'-situatie. En bovendien: wat is het verschil met een jurist of belastingadviseur? Het inhuren van die disciplines wordt heel normaal gevonden. De overheid zou juist blij moeten zijn met de subsidieadviseurs en er wellicht juist de samenwerking mee moeten opzoeken. Iets dat in de praktijk gelukkig ook vaak gebeurt.





http://www.curcon.nl