Freelance ICT-markt trekt aan

06/10/2010 14:37

IT-Contracts

De vraag naar freelance ICT-ers is aan het einde van het derde kwartaal substantieel gestegen. De IT-Contracts Flex-index, indicator voor de interim ICT markt, is de afgelopen maand van 85 naar 94 index-punten gestegen. Daarmee staat de index ruim 20 punten hoger dan vorig jaar en bijna op het niveau van januari 2008 dat op 100 punten is gesteld. De eerste gevolgen van de kredietscrisis werden overigens al zichtbaar in april 2008 toen de index duikelde van 135 naar 110 punten.

Doordat de vraag naar freelance ICT-ers is gestegen, durft de ZZP-er op zijn beurt weer kritischer te zijn. Aan het begin van het jaar solliciteerde hij nog volop op een grote diversiteit aan functies uit angst om zonder werk te (komen of blijven) zitten. Nu herinnert de IT-er zich zijn wensenlijstje van voor de Kredietcrisis; het project is bij voorkeur aansluitend aan zijn profiel, uitdagend, goedbetalend en in de buurt van zijn woonomgeving. Tot voor kort was ieder project simpelweg een bron van inkomsten, terwijl nu freelance vacatures intensiever vergeleken worden en zelfs geweigerd als bijvoorbeeld het tarief te laag geacht wordt.

De hoop op een structureel aantrekkende freelance ICT-markt is in het afgelopen kwartaal flink gegroeid. Hier zijn verschillende indicatoren voor aan te wijzen. Ten eerste werd al maanden geleden voorspeld dat de markt direct na de zomer zou aantrekken en de cijfers lijken dit te bevestigen. Ten tweede is de vraag naar projectleiders relatief groot en dit heeft door de bank genomen tot gevolg dat de opdrachtgever extra capaciteit aan zal gaan trekken om het project daadwerkelijk uitgevoerd te krijgen. Verder beperkt de groeiende vraag zich niet tot een of twee sectoren of functiegroepen; over de hele breedte van de markt wordt nu extra interim ICT-inzet gevraagd.

IT-Contracts verwacht dan ook dat de groei zich in het laatst kwartaal zal doorzetten en de vraag naar freelance IT-ers in het eerste kwartaal van 2011 al weer groter zal zijn dan direct voor de Kredietcrisis.

De IT-Contracts Flex-index toont niet alleen de vraag naar flexibele ICT'specialisten maar daarnaast geeft zij inzicht in de gebruikersintensiteit. Deze gebruikersintensiteit is samengesteld uit o.a. bezoekersaantallen, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en terugkeerfrequentie. Het niveau van januari 2008 is gesteld op 100 punten.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.it-contracts.nl/flex-index-september-2010