Gemeente Roermond

Stadstoezicht ziet toe op handhaving hondenbeleid

Medewerkers van de afdeling Stadstoezicht zien toe op de naleving van het hondenbeleid in de gemeente Roermond. Naast waarschuwingen leverde dit in de eerste 3 kwartalen van 2010 helaas ook 56 bekeuringen op:

5 voor het niet opruimen van uitwerpselen op een weggedeelte (mede)bestemd voor voetgangers; 2 voor het niet opruimen van uitwerpselen op een kinderspeelplaats, zandbak of speelweide;
10 voor het niet opruimen van uitwerpselen op een andere dan door het college aangewezen plaats; 28 voor het niet aangelijnd hebben van een hond binnen de bebouwde kom;
11 voor het laten rondlopen van een hond op een speelweide of zandbak en
geen voor het uitlaten van een hond zonder een deugdelijk ruimmiddel bij zich te hebben.

In 2009 zijn in totaal 47 bekeuringen uitgeschreven. De toename ten opzichte van vorig jaar kan worden gezocht in een strengere controle door de afdeling Stadstoezicht op het naleven van het hondenbeleid. Hondenoverlast blijkt namelijk nog steeds één van de grootste ergernissen te zijn.

De gemeente heeft eind 2009 zon 100 groene afvalbakken in de hele gemeente geplaatst, die speciaal bestemd zijn voor hondenpoep (de zogenaamde dispensers). Daarmee reikt de gemeente hondenbezitters een goede mogelijkheid aan om de uitwerpselen van hun hond(en) ter plekke op te ruimen.

Helaas komt het nog al eens voor dat er ook gewoon afval in de dispensers wordt gedeponeerd en dat de rode afvalzakjes uit baldadigheid uit de dispenser worden getrokken of elders worden weggegooid. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Op de dispensers staat het telefoonnummer van de gemeentelijke servicelijn (0475-359252), dat kan worden gebeld als er iets met de dispenser aan de hand is.

Ook zijn er enkele hondenlosloopgebieden, hondenuitlaatstroken en
-plaatsen bijgekomen, waardoor een betere verdeling over Roermond ontstond en de mogelijkheden voor het uitlaten van de hond werden verruimd.

Eerste publicatiedatum: 06-10-2010 Bijgewerkt: 06-10-2010