Provincie Noord-Holland

Aanleg tracé HOV Velsen van start

06 oktober 2010 -

Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst door de gemeente Velsen en de provincie Noord-Holland is de weg definitief vrij voor de aanleg van een Hoogwaardig Openbaar Vervoerverbinding tussen Haarlem-Noord en IJmuiden aan Zee.

Deze ondertekening gebeurde dinsdag 5 oktober door gedeputeerde Elisabeth Post en wethouder Annette Baerveldt. De aanleg van het tracé voor HOV-Velsen gebeurt in fasen en start begin 2011. De planning is dat in 2015 de nieuwe verbinding in gebruik wordt genomen.

De regio IJmond is een aantrekkelijk woon- en recreëergebied en ligt ideaal tussen grote gebieden van werkgelegenheid. Er ontbreekt echter een goed hoogwaardig openbaar vervoernetwerk, dat de IJmond met economische centra en stedelijke kernen verbindt en in de vervoersbehoefte kan voorzien. Met de HOV-verbinding sluit de regio aan op andere hoogwaardige lijnen in de regio tot aan Amsterdam, Schiphol, Haarlem, Utrecht en Almere.

De hoogwaardige busverbinding tussen Haarlem-Noord en IJmuiden biedt bovendien nog andere voordelen: hoge frequentie van bussen, korte en betrouwbare reistijd, gebruiksvriendelijke haltes met aanvullende voorzieningen (zoals informatiezuilen en fietsenstallingen).

Het deels vrij liggende tracé tussen Haarlem-Noord en IJmuiden, dat nu wordt aangelegd, is in 2008 door de gemeenteraad van Velsen vastgesteld. De afgelopen periode hebben gemeente en provincie de kosten nader berekend en afspraken gemaakt over de kostenverdeling. Ook is gekeken hoe de verbinding in 10 deelprojecten kan worden aangelegd. Deze deelprojecten worden nu voorbereid voor uitvoering. Belanghebbenden als omwonenden en ondernemers worden per deelproject ook uitgenodigd mee te denken over de inpassing hiervan in de omgeving.

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 5 juli 2010 besloten om het taakstellend budget vast te stellen op EUR 67,5 miljoen. De bijdrage van de gemeente Velsen aan dit project bedraagt EUR 3 miljoen.


* Presentatie (pdf - 6,36 mb)

---
Zie het origineel