VSL pionierend in toepassing van Nobelprijs-winnend grafeen

06/10/2010 15:07

VSL

Dinsdag 5 oktober 2010 heeft de Nobelprijs commissie bekend gemaakt dat de Nobelprijs voor de natuurkunde in 2010 gaat naar de Nederlander André Geim en zijn collega Konstantin Novoselov voor hun baanbrekend onderzoek aan het twee-dimensionale materiaal grafeen.

Eén van de belangrijke toepassingen van dit nieuwe materiaal is in de metrologie, namelijk als quantum standaard voor elektrische weerstand. Een dergelijke standaard biedt een uiterst betrouwbare en stabiele basis voor alle elektrische metingen. Zo zijn bijvoorbeeld de energiemeters thuis herleidbaar naar de quantum standaarden van VSL, het Nederlandse metrologisch instituut.

De allereerste wereldwijde precisiemetingen aan het Quantum Hall effect in grafeen zijn in 2008 uitgevoerd in het laboratorium van VSL. In dit onderzoek is nauw samengewerkt met de Nijmeegse groep van professor Maan en de Nobelprijswinnaars. De betreffende publicatie is ter gelegenheid van de Nobelprijs vrij te krijgen van de website van het American Institute of Physics, http://journals.aip.org/Nobel2010.html.

Gert Rietveld en Ernest Houtzager, twee van de mede-auteurs van de Nobel laureaten, richten zich binnen VSL momenteel op het nog betrouwbaarder en nauwkeuriger maken van elektrische metingen, bijvoorbeeld binnen het steeds complexer wordende Nederlandse hoogspanningsnet.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vsl.nl/nieuws/vsl-pionierend-in-toepassing-van-nobelprijs-winnend-gra