Gemeente Vlaardingen


Work It Out, Vlaardingse opstap voor startende ondernemers

06-10-2010 |
Ook in deze moeilijke economische tijden zijn er Vlaardingers die dromen van zelfstandig ondernemerschap en het ook aandurven deze stap te zetten. Vlaardingen helpt deze ondernemers met de vierdaagse cursus Work It Out.
Deze vierdaagse workshop heeft als doel Vlaardingers - onder leiding van professionele coach Kees Kuijlman - kennis te laten maken met wat ondernemerschap nu precies inhoudt. Hier wordt voornamelijk gekeken naar het persoonlijke aspect waarbij zaken als bewustwording, ambitie en motivatie de revue passeren. Maar ook praktische zaken met betrekking tot financiën, bedrijfsvoering en marketing worden behandeld. Dit geeft Vlaardingers die dromen van een eigen onderneming een aantal concrete handvatten om tot hun beslissing te komen of ze willen gaan ondernemen.

net gestarte ondernemers

Dit heeft in de eerste helft van dit jaar geleid tot 219 gestarte ondernemingen in Vlaardingen; een stijging van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Wethouder Vera Kalf-Müller nodigde onlangs vier Vlaardingse ondernemers uit om te vertellen over hun recent gestarte onderneming en hun ervaringen als starter. Bijzondere starters, aangezien zij allen deel hebben genomen aan Work It Out. Wethouder Kalf-Müller benadrukt dat de gemeente zichtbaar moet blijven voor ondernemers. Denk aan een bedrijfsverzamelgebouw met kleine, flexibele ruimtes waar ondernemers kantoor kunnen houden.

"Je hoeft niet alles te weten als ondernemer"
De vier oud-cursisten zijn inmiddels allemaal hun succesvol hun eigen onderneming gestart. Ze zijn het erover eens dat het de juiste beslissing was om ondernemer te worden. De wethouder was voornamelijk geïnteresseerd om te horen welke uitdagingen ze zijn tegengekomen nadat ze besloten hadden om met ondernemen te beginnen en in hoeverre Work It Out (WIO) ze daarbij heeft geholpen.

Remco Smits van remcosmitsfotografie.nl vertelt:"Persoonlijke marketing is voor mij het belangrijkst. En het zoeken naar de juiste netwerken om mijn diensten als fotograaf aan te bieden." Jacqueline Lansbergen, die als personal assistant mensen bijstaat bij verhuizingen en alles wat daarbij komt kijken, prijst de praktische handvatten die tijdens de workshop worden aangereikt. "Ze gaven mij het zelfvertrouwen om mijn plannen voor eigen ondernemerschap een stuk concreter te maken." Met name de persoonsgerichte aanpak van WIO als ook het groepsproces waar je van elkaar leert wordt door de oud-cursisten als erg positief ervaren.

Voor Sylvia van Delft van Platipus.nl is het ontwikkelen van presentaties van bedrijfsconcepten inmiddels haar dagelijkse werk geworden, alleen vindt ze het presenteren van haar eigen bedrijf nog wel eens lastig. Inmiddels heeft ze geleerd om vanuit haar eigen kracht te denken; "ik ben er achter gekomen dat ik niet alles hoeft te weten om succesvol te zijn als ondernemer" zegt ze. Dit geldt ook voor Lieke Dankers, die met haar designbureau bedrijven en particulieren adviseert met de styling van hun interieur. "WIO heft mij meer focus gegeven toen ik bezig was met het uitwerken van mijn ondernemersplannen." Volgens Kees Kuijlman is dat waar WIO ook voor staat: de ondernemer als persoon voorop stellen en de motivatie helder krijgen, omdat dit een meer belangrijke succesfactor is dan de `technische aspecten' van een onderneming.

Wethouder Kalf-Müller benadrukt dat de gemeente zichtbaar moet blijven voor ondernemers en moet kijken op welke wijze men ondernemerschap slim kan ondersteunen zonder op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. Een aantal van dit soort zaken zouden in samenwerking met de markt opgepakt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsverzamelgebouw met kleine, flexibele bedrijfsruimtes waar kleine ondernemers kantoor kunnen houden. Tenslotte weten de WIO-deelnemers de wethouder ook te melden dat ze een netwerk voor pas gestarte ondernemers hebben opgericht: Open Coffee Vlaardingen, een initiatief dat de wethouder een warm hart toedraagt.

Meer informatie over ondernemen vindt u op deze site of u belt met Economische Zaken (010) 248 4000.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000