D66

woensdag 6 oktober 2010

Gerbrandy pleit voor veel druk op internationaal biodiversiteitconferentie

D66-Europarlementarier Gerben Jan Gerbrandy pleit vandaag tijdens de plenaire vergadering in het Europees Parlement voor veel druk op Ministers van Milieu voor een ambitieuze biodiversiteitstrategie.

20% beschermd gebied

Morgen neemt het Europees Parlement een resolutie aan die Lidstaten oproept om concrete afspraken te maken over het behoud van biodiversiteit tijdens de biodiversiteitconferentie in Nagoya, Japan, eind deze maand. Opvallend is dat het Europees Parlement oproept dat 20% van de aardbol tot beschermd gebied wordt verklaard. Daarnaast moet biodiversiteitsverlies per 2050 stoppen.

mislukking voorkomen

Gerbrandy: "Wij moeten een mislukking zoals de klimaatconferentie in Kopenhagen voorkomen. Het stoppen van het verlies aan soortenrijkdom moet bovenaan de internationale agenda staan. Onze economie rust op wat de natuur voortbrengt. Ook onze welvaart komt dus in gevaar als we de vernietiging van de natuur niet stoppen."

online petitie

Naast politieke druk vindt Gerbrandy druk vanuit de samenleving essentieel. "Ik ben vorige week een Facebook campagne en een online petitie gestart om burgers een platform te bieden. Op die manier kunnen ze hun stem laten horen over het belang van biodiversiteit." Volgens de D66 Europarlementariër kan druk vanuit de samenleving een positieve bijdrage leveren aan de uitkomsten van de conferentie. Hij zal de verzamelde steun persoonlijk overhandigen aan de onderhandelaars tijdens de conferentie in Japan.

De campagne is een persoonlijk initiatief van Gerbrandy. Tot nu toe hebben honderden mensen hun steun betuigd. Onder hen zijn verschillende Europarlementariërs en nationale politici. Het initiatief is te vinden op Facebook: www.facebook.com/stopbiodiversityloss en op: www.ipetitions.com/petition/stopbiodiversityloss. Tevens via Twitter te volgen: @Stopbiodiv_loss.