Gemeente Amsterdam stadsdeel West


impasse

Limburg Stirumplein

---

Bouw Westermoskee opnieuw in impasse

6 oktober 2010

Persbericht
De bouw van de Westermoskee is opnieuw in een impasse geraakt. Sinds mei van dit jaar voert het stadsdeel gesprekken met de moskeevereniging Aya Sofia over het benodigde bouwveiligheidsplan. Zonder dit plan kan het stadsdeel de veiligheid van burgers, omwonenden en passanten niet garanderen. Dit heeft tot gevolg dat de bouw niet kan starten.

Het stadsdeel heeft in haar rol als vergunningverlener de moskeevereniging Aya Sofia de handreiking gedaan om toch te kunnen starten met de bouw door met een faseplan te werken. Desondanks kan de moskeevereniging Aya Sofia niet voldoen aan de minimale voorwaarden die gesteld zijn aan het veiligheidsplan. Zoals bijvoorbeeld aangeven waar de bouwhekken komen te staan en het aanvragen van een vergunning voor een bouwkeet. De dwangsommen die in een eerder stadium zijn ingevorderd, blijven ongewijzigd van kracht.

Impasse
De bouw van de Westermoskee is nu in een impasse geraakt en de moskeevereniging kondigt nieuwe protestacties aan. Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer is van mening dat het niet zo kan zijn dat deze groep via protestacties en bezetting van het stadsdeelkantoor de goedkeuring van de veiligheid op de bouwplaats kan afdwingen. De wijze waarop het nu gaat met het veiligheidsplan doet het stadsdeel wel twijfelen of de moskeevereniging Aya Sofia in staat is om dit bouwplan te realiseren.

Martien Kuitenbrouwer: "Ik begrijp dat de moskeegangers boos zijn. Al hun spaargeld zit in die moskee. Ik heb het idee dat deze boosheid en teleurstelling veroorzaakt wordt door verkeerde informatie van de moskeeleiding".

---