Gemeente Castricum

Bijzondere archeologische vondst
Archeologische vondst

Bij archeologische opgravingen bij de Boogaert zijn twee skeletten uit vermoedelijk de derde eeuw gevonden. Deze bijzondere vondst werd gedaan door medewerkers van Hollandia Archeologen nabij het woonzorgcentrum dat nieuw wordt gebouwd.

De vondst is om meer redenen bijzonder. Het betreft de vroegste inwoners van Castricum tot nu toe. Langs de Nederlandse kust worden zeer weinig menselijke overblijfselen gevonden uit die tijd omdat lichamen gewoonlijk werden verbrand.

In Castricum zijn eerder skeletten gevonden uit die tijdsperiode, in de Oosterbuurt. Van een van deze vondsten is toen het gezicht gereconstrueerd en kreeg de jonge vrouw Hilde en de tijd waarin zij leefde, een gezicht.

De huidige vondsten zijn gedaan op dezelfde strandwal als die van de Oosterbuurt. Behalve de twee skeletten is op de vindplaats ook aardewerk gevonden, een waterput en de resten van een paard. De gevonden lichamen betreffen twee volwassenen van ca. 1.65 meter groot. Ze zijn gevonden in een voormalige greppel.

Vermoedelijk liggen er nog meer menselijke overblijfselen onder de grond, maar de archeologen kunnen alleen hun onderzoek doen in grond waarop gebouwd wordt. De rest wordt ongemoeid gelaten.

De vondsten worden geborgen en nader onderzocht.