Belgische Federale Overheid


* Team met Belgische wetenschappers ontdekt nieuwe soort antilope

Team met Belgische wetenschappers ontdekt nieuwe soort antilope

Datum: 06 oktober 2010

Drie wetenschappers van het Museum voor Natuurwetenschappen (Erik Verheyen, Gontran Sonet en Zoltán T. Nagy) hebben als lid van een internationaal team onderzoekers een nieuwe antilopensoort ontdekt. De nieuwe soort komt voor in Togo, Benin en Nigeria.

Philantomba walteri of Walters duiker

De nieuwe soort werd Philantomba walteri genoemd, ofwel Walters duiker. Deze naam is een eerbetoon aan Erik Verheyens vader, prof. Walter Verheyen (°1932-/-2005). Als professor aan de Universiteit Antwerpen was hij de eerste wetenschapper die een specimen van deze soort verzamelde.

Het gaat om een heel kleine soort. Ze heeft een schouderhoogte van ongeveer 40 cm en weegt 4 tot 6 kilo. Deze antilope behoort tot de subfamilie van de duikers. Die Afrikaanse naam danken deze schuwe dieren aan het feit dat zij bij het minste teken van gevaar wegduiken in de vegetatie.

Tot nu toe waren er binnen het genus Philantomba twee soorten bekend. Ze komen beide algemeen voor in West- en Centraal-Afrika en er wordt veel op hen gejaagd. Van een van deze soorten, Maxwells duiker (Philantomba maxwelli), was geweten dat er geografische variatie bestaat tussen verschillende populaties. Uit morfologisch onderzoek en DNA-analyse blijkt dat sommige van deze populaties niet tot de Maxwells duikersoort behoren. Ze vormen dus een aparte diersoort.

Het belang van taxonomisch onderzoek

De taxonomie van antilopen werd verondersteld goed gekend te zijn, net zoals die van alle andere grote zoogdieren. De ontdekking van deze nieuwe antilopensoort komt dus als een verrassing. Temeer omdat men niet verwachtte om in de Dahomey Gap, het gebied waarin de Walters duiker antilopen leven, nieuwe diersoorten te vinden. Dit bewijst nog maar eens hoeveel gaten er nog zitten in onze kennis van de biodiversiteit op aarde en hoe belangrijk taxonomisch onderzoek is.

Extra beschermingsmaatregelen nodig

De ontdekking heeft ook gevolgen voor het natuurbehoud. De duikerpopulaties in Togo en Nigeria hebben immers de status 'kwetsbaar' en die in Benin zelfs 'bedreigd'. Nu blijkt dat deze populaties een aparte soort vormen en niet tot de meer algemeen voorkomende Maxwells duiker behoren, dringen extra beschermingsmaatregelen zich op om de Walters duiker te laten overleven.

Meer informatie en beeldmateriaal vindt u op de website van het Museum voor Natuurwetenschappen.