Historische mijlpaal in het allereerste Europese burgerinitiatief

06/10/2010 16:02

St. Greenpeace Nederland

Meer dan een miljoen Europese burgers vragen om ban op gentechgewassen

Historische mijlpaal in het allereerste Europese burgerinitiatief

Amsterdam, 6 oktober 2010

Meer dan1 miljoen Europeanen vragen de Europese Commissie om de toelating van nieuwe gentechgewassen te stoppen. Zij ondertekenden het allereerste Europese burgerinitiatief, geïnitieerd door Greenpeace en Avaaz(1). Nog steeds stromen vanuit verschillende Europese landen de handtekeningen binnen.

Nog geen zeven maanden geleden begonnen Greenpeace en Avaaz met het verzamelen van handtekeningen voor dit burgerinitiatief. Het initiatief is gericht aan de Europese Commissie en vraagt om de toelating van nieuwe genetisch gemanipuleerde gewassen te stoppen, tot de beoordeling van risico's voor mens en milieu van gentechplanten is verbeterd.

De petitie is het allereerste Europese burgerinitiatief. Sinds 2009 kunnen burgers de Commissie met een burgerinitiatief verzoeken hun eisen om te zetten in Europese regelgeving. De handtekeningen komen uit àlle Europese lidstaten en weerspiegelen de weerstand van Europeanen tegen gemanipuleerde gewassen(2). Greenpeace en Avaaz hopen in de komende weken de handtekeningen persoonlijk aan de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso te overhandigen.

"Ruim 1 miljoen Europese burgers spreken zich uit tegen gentechgewassen, ze weten dat deze slecht zijn voor landbouw en voedselproductie", zegt Herman van Bekkem, gentechdeskundige bij Greenpeace. "Het is heel belangrijk dat we, om te voldoen aan de regels van een écht burgerinitiatief, een representatieve afspiegeling van de Europeanen laten zien. We roepen mensen in Nederland en de rest van Europa op om de petitie te ondertekenen. De Commissie kan de stem van burgers niet negeren."

Dit burgerinitiatief werd gestart nadat de Europese Commissie in maart de teelt van een antibioticumresistente gentechaardappel van het chemiebedrijf BASF toeliet. De Europese Commissie negeerde daarmee de unanieme oproep van Europese lidstaten in 2008 om de milieurisicoanalyse van gentechgewassen te verbeteren en de gevolgen van gentech voor boeren en consumenten.aan te pakken(3). Verschillende Europese lidstaten slepen de Commissie momenteel voor het Europees Hof van Justitie vanwege het besluit om de omstreden gentechaardappel toe te laten(4).

Van Bekkem: "We zien in de praktijk dat gentechnologie niet de gouden bergen brengt die de industrie ons belooft. Sterker, landbouw wordt met gentech alleen maar grootschaliger en er wordt meer en meer gif gebruikt. We hebben gentech helemaal niet nodig, want er zijn voldoende gentechvrije alternatieven voorhanden."