Gemeente Breda

Breda stemt in met nieuwe afspraken over samenwerking in West-Brabant

Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant.

Als alle betrokken gemeentebesturen akkoord gaan, wordt hiermee op 1 januari 2011 het âWest-Brabanthuisâ een feit. Deze nieuwe organisatie met medewerkers die nu voor verschillende samenwerkingsverbanden werken zal in Etten-Leur centraal in de regio gevestigd worden.

In de regeling gaan zeven samenwerkingsverbanden in elkaar op, namelijk Convenant West-Brabant, SES (Sociaal-Economische Samenwerking), Regiobureau Breda, MARB (Milieu- en Afval Regio Breda), Kleinschalig Collectief Vervoer, de GGA (GebiedsGerichte Aanpak verkeer en vervoer) en Loopbaancentrum West-Brabant.

Wethouder Willems: âDoor de nieuwe regeling kunnen de verschillende onderwerpen waarvoor tot nu toe aparte samenwerkingsverbanden waren beter op elkaar worden afgestemd. We maken op deze manier ook een efficiencyslag: één organisatie is goedkoper dan allemaal aparte kantoortjes.â

Met het instellen van de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant maakt Regio West-Brabant een professionaliseringsslag. Krachten bundelen en efficiënt en effectief inzetten van bestuurlijke en ambtelijke capaciteit in tijden van noodzakelijke bezuinigingen. Via het West-Brabanthuis moeten vanaf 2012 de organisatiekosten 10% (= ⬠300.000) lager zijn dan de huidige kosten.

Alle 19 gemeenteraden dienen medio november te besluiten over deelname aan de nieuwe gemeenschappelijke regeling. Op www.west-brabant.eu is de laatste informatie te vinden over de regio West-Brabant.

Breda, 6 oktober 2010