CNV Vakmensen


Cao-eindbod voor truckers

06 oktober 2010
De werkgevers in het beroepsgoederenvervoer hebben vandaag een eindbod gepresenteerd voor een nieuwe cao voor de 140.000 werknemers in het beroepsgoederenvervoer. "Na ruim tien maanden is er eindelijk duidelijkheid", reageert onderhandelaar Anton Meijerman van CNV Vakmensen. "Maar of het voor onze leden voldoende is, zal nog moeten blijken."

De werkgevers hebben een eindbod gedaan voor een tweejarige cao (van 1 januari 2010 tot 1 januari 2012). In die twee jaar krijgen de werknemers er in totaal 2,5 procent bij.

Loonsverhoging pas in tweede cao-jaar
Meijerman: "Het vervelende is dat de lonen pas in 2011 omhoog gaan, dus pas in het tweede cao-jaar. Dit jaar krijgen de mensen er helemaal niks bij. Ik begrijp dat niet. In andere sectoren is voor dit jaar toch ook gewoon een loonsverhoging afgesproken? De werkgevers hadden een gebaar kunnen maken, maar dat hebben ze niet gedaan. Ik vraag me af of het eindbod voldoende is om de boosheid bij onze leden weg te nemen. Dat zal blijken op 16 oktober, als we onze kaderleden weer bij elkaar hebben."

In het eindbod gaan de lonen op 1 januari 2011 omhoog met 2,1 procent. Op 1 juli 2011 gaan de lonen opnieuw omhoog met 1 procent. Daar staat tegenover dat de cao-afspraak over de tegemoetkoming in de ziektekosten (0,6 procent) wordt geschrapt.

Werkgelegenheid
Verder bevat het eindbod nog afspraken op het gebied van de werkgelegenheid. Zo wil de branche, in overleg met UWV en VNG, 2.750 extra leer- werkplekken creëren voor jongeren tussen 18 en 27 jaar. Ook komen er 100 banen voor jonggehandicapten. "Daar zijn we natuurlijk blij mee", zegt Meijerman. "Maar dat is het dan ook. Alle andere voorstellen hebben de werkgevers afgeschoten."

Het eindbod wordt op 16 oktober voorgelegd aan de CNV-kaderleden. Daarna kunnen de leden hun mening geven, op ledenbijeenkomsten die op 23 oktober op verschillende plaatsen in het land worden gehouden.