Provincie Noord-Holland

Duurzame dates: van idee naar praktijk

06 oktober 2010 -

Op 5 oktober, regionale Duurzame Dinsdag, vonden de "duurzame dates" plaats in de Thamerkerk te Uithoorn.

Noord-Hollandse inzenders van duurzame ideeën werden gekoppeld aan organisaties die hen kunnen helpen om dat idee uit te voeren. Gedeputeerde Heller: "Er waren weer veel vruchtbare initiatieven dit jaar. Duurzaamheid leeft echt in deze provincie en daar ben ik trots op."

Dit jaar kwam meer dan 20 procent van de ideeën die ook voor landelijke Duurzame Dinsdag zijn ingezonden, uit Noord-Holland. Zoals het initiatief Wijkraad als voorvechter verduurzaming bestaande bouw, waarbij een wijkraad in Hoofddorp bewoners wil stimuleren energie te besparen. Dit initiatief wilde in contact komen met andere organisaties die dit soort ervaring al hebben opgedaan. Een ander voorbeeld is de `Bike Booster', die bijdraagt bij aan duurzame mobiliteit in Noord-Holland.

Gastregio
Gastheer van de regionale Duurzame Dinsdag is dit jaar het milieusamenwerkingsverband Amstelland en Meerlanden. Wethouder Zijlstra van Uithoorn: "Als we willen dat mensen nu, maar ook later prettig kunnen leven op deze aarde, moeten we duurzamer worden. Veel mensen hebben daar slimme ideeën over. We zijn blij dat we als gastregio een aantal van deze ideeën verder kunnen helpen." Duurzame Dinsdag is een initiatief van het IVN en partnerorganisaties. Provincie Noord-Holland is financieel partner van de regionale Duurzame Dinsdag.

Landelijke duurzame dinsdag
Twee weken voor Prinsjesdag vond de jaarlijks terugkerende landelijke Duurzame Dinsdag plaats. Op die dag worden de ingezonden ideeën uit heel Nederland in `het duurzame koffertje' aangeboden aan het kabinet. Van de 416 landelijke inzendingen kwamen er dit jaar 80 uit Noord-Holland.
Bart Heller krijgt het duurzame koffertje van Ria Zijlstra overhandigd

Duurzame lintjes
Twee Noord-Hollanders die een duurzaam lintje opgespeld kregen op landelijke Duurzame Dinsdag, Maurits Groen en Siem Haffmans, werden door gedeputeerde Heller gisteravond nog eens extra in het zonnetje gezet. Zij zetten zich al jaren in voor een duurzame samenleving. Ook de winnaars van vorig jaar, het bedrijf ZONenergie en Stichting Gered Gereedschap, waren aanwezig tijdens de regionale Duurzame Dinsdag.

Duurzaam Noord-Holland
De provincie zet in op een breed gedragen verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaamheid. Samen met het bedrijfsleven en andere partners wil de provincie van Noord-Holland een duurzame provincie maken. Duurzame Dinsdag draagt hieraan bij doordat dit evenement Noord-Hollanders stimuleert om met initiatieven te komen die samen met organisaties en bedrijven tot uitvoering gebracht kunnen worden. Luister ook naar het radioverslag van de duurzame dates van RTV Noord-Holland (start op 17").

---