Belgische Federale Overheid



Vlaanderen lanceert minimumlevering aardgas

Datum: 06 oktober 2010

In Vlaanderen slagen zo'n 14 000 gezinnen er niet meer in om hun gasfactuur te betalen. Zij dreigen dus deze winter zonder gas te vallen. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist om een minimumlevering aardgas te voorzien voor gezinnen die hun factuur niet meer kunnen betalen. Voor elektriciteit bestaat al een dergelijke minimumlevering.

Daarvoor trad de netbeheerder op als sociale leverancier wanneer een gezin zijn leverancier niet meer kon betalen. Bij betalingsproblemen kon de netbeheerder dan een budgetmeter laten plaatsen. Maar tal van gezinnen hadden echter geen geld meer om de budgetmeter op te laden. Om hieraan te verhelpen heeft de Vlaamse regering dan ook dit nieuwe systeem bedacht. Op basis van een sociaal onderzoek door het OCMW wordt aan de gezinnen in moeilijkheden een bepaalde hoeveelheid gas ter beschikking gesteld, mits zij een deel van de kosten betalen. Ook wordt hen een afbetalingsplan voorgesteld

Daarnaast kan in heel België ook een beroep worden gedaan op het Sociaal Verwarmingsfonds voor verschillende soorten brandstof:
* huisbrandolie

* lamppetroleum

* propaangas

Meer informatie over de minimumlevering aardgas in Vlaanderen vindt u op de website van de Vlaamse regering

Meer informatie over het Sociaal verwarmingsfonds.