GroenLinks
IVF niet alleen voor hoge inkomens

Het nieuwe kabinet wil koppels die om medische redenen verminderd vruchtbaar zijn, straks nog maar één kans geven om via IVF hun kinderwens te vervullen. Nu worden er nog drie behandelingen vergoed. Een IVF behandeling kost ongeveer 3.000 euro. "IVF wordt alleen bereikbaar voor mensen die dit zelf kunnen betalen," zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman.

Een kind krijgen is niet altijd vanzelfsprekend. Voor mensen die hun kinderwens niet vervuld zien, is dit een persoonlijk drama. GroenLinks verzet zich daarom tegen het voornemen van het nieuwe kabinet om straks nog maar één IVF-behandeling te vergoeden.

Het nieuwe kabinet wil koppels die om medische redenen verminderd vruchtbaar zijn, straks nog maar één kans geven om via IVF hun kinderwens te vervullen. Nu worden er nog drie behandelingen vergoed.

Tweede Kamerlid Linda Voortman wil dat de vergoeding van vervolgbehandelingen niet geschrapt wordt. De maatregel kan ertoe leiden dat mensen om financiële redenen af moeten zien van een behandeling. Een IVF behandeling kost ongeveer 3.000 euro. "Hiermee ontstaat een ongelijke toegang tot zorg. IVF wordt alleen bereikbaar voor mensen die dit zelf kunnen betalen. Omdat vaak meerdere behandelingen nodig zijn voor een succesvolle zwangerschap wordt het voor mensen met een lager inkomen te moeilijk om via deze weg kinderen te krijgen", aldus Voortman.

GroenLinks is tegen schrappen in het basispakket, omdat je daarmee de kwetsbare mensen treft. Daarnaast zet GroenLinks vraagtekens bij de 25 miljoen euro die het kabinet met deze maatregel hoopt te bezuinigen. Als er straks vaker meerdere embryo's teruggeplaatst worden, om zo de kans op een zwangerschap te verhogen, kunnen er mogelijk ook vaker risicovolle meerlingzwangerschap voorkomen. Daarnaast kunnen ongewenst kinderloze vrouwen en mannen psychische problemen krijgen.

Op www.petities.nl is vijf dagen geleden door een particulier persoon een petitie over dit onderwerp gestart. Deze is reeds door ruim 3600 mensen getekend.