Waterschap Groot Salland

Bouw vispassages van start

Laatste wijziging: 6 oktober 2010

Vissen zwemmen straks van IJsselmeer naar Lemelerveld

Het waterschap startte op woensdag 6 oktober met de bouw van vijf vispassages: vier bij stuwen in het Overijssels kanaal en één bij het gemaal Rietberg in de Raalterwetering. De starthandeling vond plaats bij het gemaal, Langeslag 52 nabij Laag Zuthem. Waterschapsbestuurder Hans de Jong zette met behulp van kraan een bak met een aantal vissen als eerste over de stuw bij het gemaal.

Waarom vispassages

Het realiseren van vispassages is niet vrijblijvend. Vanuit de Europese Kaderrichtlijn water (KRW) dient het waterschap bij een groot aantal stuwen en gemalen vispassages aan te leggen.Dit geldt onder meer voor de vier stuwen in het Overijssels kanaal bij Langeslag, Linthorst, Brok en Lemelerveld en het gemaal Rietberg in de Raalterwetering. Als de vispassages zijn gerealiseerd kunnen vissen van de lage zijde naar de hoge zijde van de stuw zwemmen. Hierdoor ontstaat een groter paai- en leefgebied dat ten goede komt aan een gezonde vispopulatie. Bodemvissen zoals bermpje, de kleine en grote modderkruiper maar ook de betere zwemmers, zoals snoek, winde en blankvoorn kunnen gebruik maken van de vispassages. Na de bouw kunnen de vissen tussen het Zwarte Water (IJsselmeer) en Lemelerveld vrij zwemmen.

Bijdrage van de provincie Overijssel

De provincie Overijssel financiert 50% van de kosten voor de aanleg van de vispassages. Deze bijdrage is mogelijk omdat het waterschap op verzoek van de provincie de vispassages dit jaar realiseert. In eerste instantie had het waterschap dit project gepland na 2015. De versnelde aanleg draagt bij aan de uitvoering van het actieplan van de provincie Overijssel ter bestrijding van de economische recessie.

Wanneer vindt de bouw van de vispassages plaats

De vispassages bij stuw Langeslag en gemaal Rietberg worden het eerst gebouwd, omdat deze in de regionale waterkering liggen en daarom voor het stormseizoen klaar moeten zijn. Daarna verrijzen de overige vispassages. Tijdens de bouw van de vispassages worden de bouwplaatsen uit veiligheids-overwegingen met hekken afgezet en wordt overlast zoveel mogelijk voorkomen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl