Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen

6 oktober 2010; Gouverneur vernietigt pensioenregeling raadsleden Curacao

06-10-2010

De Gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. F.M. d.l.S. Goedgedrag, heeft vandaag de eilandsverordening tot wijziging van de Pensioenverordening Eilandsraadleden Curacao vernietigd. De Gouverneur heeft besloten tot vernietiging van deze eilandsverordening wegens strijd met het algemeen belang van het Koninkrijk, meer in het bijzonder met de deugdelijkheid van bestuur. Deze beslissing volgt op het besluit van de Gouverneur tot schorsing van 21 september jl. om een onderzoek in te stellen naar de verenigbaarheid van de verordening met het algemeen belang van het Koninkrijk. Dit onderzoek heeft de Gouverneur tot het inzicht gebracht dat na de pensioenregelingen van 2007 en 2008 ook de onderhavige verordening in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur is vastgesteld. Het gaat om een vrijwel identieke tekst en de omstandigheden waaronder deze verordening tot stand is gekomen, zijn vergelijkbaar.

De Gouverneur stelt vast dat de eilandsraad bij het vaststellen van de pensioenregeling op 3 september jl. geheel is voorbijgegaan aan de besluiten van de Gouverneur van 15 augustus 2007 en 17 februari 2009 en de daarin verwoorde bezwaren. Ook werd voorbijgegaan aan het advies van een door het bestuurscollege zelf ingestelde adviescommissie, die een voorstel heeft ontworpen voor naar wat zij noemt "een regeling met de best mogelijke pensioenuitkeringen binnen de maatschappelijke kaders". Nu de eilandsraad de eerdere beslissingen van de Gouverneur en het advies van de commissie niet in de beschouwingen heeft betrokken, heeft de Gouverneur besloten om de eilandsverordening tot wijziging van de Pensioenregeling eilandraadsleden Curacao, zoals vastgesteld door de eilandsraad op 3 september 2010, te vernietigen wegens strijd met het algemeen belang van het Koninkrijk.

De Gouverneur stelt voorop dat de eilandsraad bevoegd is tot het vaststellen van een pensioenregeling en dat dit zelfs nodig is, omdat voltijd raadsleden nog geen pensioenregeling hebben. De manier waarop zo'n regeling wordt vastgesteld, mag echter niet in strijd komen met regels van geschreven en ongeschreven recht.

Document : 0681_001.pdf

Zie het origineel
© Copyright 2002-2010 Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen |