ChristenUnie


Bijdrage Esmé Wiegman Spoeddebat verdwijnen van de Intensive Care bij het ziekenhuis in Vlissingen

Bijdrage Esmé Wiegman Spoeddebat verdwijnen van de Intensive Care bij het ziekenhuis in Vlissingen

woensdag 06 oktober 2010 10:00

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie): Voorzitter. De ChristenUnie is van mening dat kleinere ziekenhuislocaties die essentieel zijn voor de bereikbaarheid van basiszorg en/of acute zorg, gehandhaafd moeten blijven. Het oprichten van grote locaties mag geen argument zijn om kleine ziekenhuislocaties te sluiten tenzij dit voor de veiligheid van zorg noodzakelijk is. In de discussie over het ziekenhuis op Walcheren wreekt zich opnieuw dat de taak van de overheid, in ieder geval in mijn ogen, niet helder is. Wie stuurt er immers? En wie is de eigenaar van het probleem dat zich nu op Walcheren voordoet? Wat is kwaliteit en wie is daarvoor verantwoordelijk? Wie handhaaft de kwaliteit? Op deze vragen moet een duidelijk antwoord komen. Dat hoort ook bij de stelling dat de overheid borg staat voor de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg. Dat moet duidelijk zijn.

In de brief van de minister lees ik: "Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis is en blijft primair verantwoordelijk voor een zodanige organisatie van de zorg dat het kwalitatief verantwoord is. De uitwerking van de fusie dient hier naadloos op aan te sluiten." Maar is de kwaliteit van zorg echt het criterium waar het om draait? Of geven vooral financiële motieven de doorslag of zelfs persoonlijke motieven? Ik stel deze vragen omdat zich wat verschuivingen voordoen in het hele proces van nieuwbouwplannen en het afblazen van plannen. De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft altijd gezegd dat er ook op Walcheren een intensive care blijft. Een aantal medisch specialisten is echter van mening dat je wat er nu overblijft, geen intensive care kunt noemen.

Het belangrijkste lijkt mij een duidelijk antwoord op de vragen of de door de NMa gestelde voorwaarden voor de fusie worden nageleefd en of de vereiste kwaliteit van het zorgaanbod nu en in de toekomst gehandhaafd blijft. Daarover zal duidelijk gecommuniceerd moeten worden. En kan de bereikbaarheidsnorm van de acute zorg ook in drukke zomermaanden gegarandeerd worden? Graag een reactie.

Esmé Wiegman