Ingezonden persbericht


Informatietweedaagse 6 en 13 oktober

Particulier geld én expertise in economie

Business Angels zijn particuliere investeerders die geld en expertise in een onderneming steken. Hoewel dit fenomeen vanaf middenjaren negentig in Nederland bestaat, leiden de economische crisis en de vergrijzing mét vitale ouderen tot een (vooralsnog kleine) opleving. De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv (OMFL) en NeBiB Informal Investment organiseren een informatietweedaagse op 6 en 13 oktober 2010 in respectievelijk Haarzuylen (Ut.) en Lelystad. Eén dagvullend programma à 200 euro maakt van kapitaalkrachtigen en ondernemers "ingewijden". Na beide dagen (350 euro) zijn cursisten senior op dit terrein. Meer informatie: OMFL.nl of NeBiB.nl.

Business Angels, ook wel informal investors; hoeveel zijn er in Nederland actief? Wat zijn de investeringsbedragen in dit deel van de onderhandse kapitaalmarkt? Hoe zien dergelijke samenwerkingen eruit in juridische, organisatorische en ook persoonlijke zin? Hoe "lees" je businessplannen? En... wat zijn de ervaringen? In vogelvlucht de belangrijkste vragen over informal investment. Wie tot in detail wil worden bijgepraat, heeft aan één dagvullend programma niet genoeg.

Ondernemers erin, geraniums eruit
De Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv (OMFL) en NeBiB Informal Investment hebben het plan opgevat om alle belangwekkende informatie evenredig te verdelen en in twee dagen aan te bieden. Beoogde cursisten: serieuze ondernemers met een investeringsbehoefte, en (semi-)renteniers - meestal oud-ondernemers - die de geraniums zat zijn. Opzet: na één dag zijn de deelnemers volledig op de hoogte, wie beide dagen volgt, kan feitelijk aan de slag. Beide dagen worden redelijk centraal in het land aangeboden: op 6 oktober in Haarzuylen, provincie Utrecht en een week later op de Bataviawerf te Lelystad.

Geprofessionaliseerd
Informal investment beleeft een reprise in Nederland. De eerste keer was eind jaren negentig, op de top van de internethype. Medeorganisator NeBiB was er destijds al bij. Hoewel zij te vuur en te paard de samenwerkingen bestreden die vaak ook letterlijk op een bierviltje verschenen, bleek het klappen van de internetbubble funest. Het enthousiasme om als particulier in bedrijven te investeren, daalde tot een dieptepunt. Nu, tien jaar later zijn andere krachten in het spel. Sowieso is bemiddeling op de onderhandse kapitaalmarkt geprofessionaliseerd. Landelijk zijn zo'n negen "matchmakers" officieel verbonden aan de overkoepelende stichting Business Angel Netwerk Nederland. Binnen deze stichting, ook wel "BAN Nederland" genaamd, stemmen de deelnemende netwerken af wat ze naast hun bemiddelende activiteiten doen: wie, geeft welke informatie, waar en wanneer? Zowel de OMFL als NeBiB behoren tot de zeven oprichters.

Vitale oud-ondernemers
Maar ook maatschappelijk-economische ontwikkelingen doen de ogen weer richten op informal investment. Bankkrediet is voor ondernemers moeilijker te verkrijgen in tijden van economische crisis. Dat wil niet zeggen dat particuliere investeerders makkelijker geld uitdelen. Maar een bankemployé gaat nu eenmaal niet met de uitgeleende euro's mee. Een "informal" daarentegen, soms tot wel 35 procent mede-eigenaar van het bedrijf waarin hij of zij investeert, is in veel gevallen actief parttime directielid. De meeste business angels doen het niet louter voor het geld. "Van dichtbij de verwezenlijking van een ondernemersdroom meemaken en eraan bijdragen", is een veelgehoorde motivatie. Maar ook "bezig blijven", en vooral de laatste maanden: "In mijn eigen onderneming heb ik niet zo goed voor mijn pensioen gezorgd. De boel is verkocht, ik voel mij nog fit, dus waarom niet?"

De seinen voor een groeiende onderhandse kapitaalmarkt staan net als vijftien jaar geleden op groen. Maar met dien verstande dat van het verleden is geleerd en de begeleiding beter in elkaar steekt. Als de informatietweedaagse een succes blijkt, zijn de OMFL en NeBiB voornemens het vaker te organiseren. Voor beide dagprogramma's of aanmelden: OMFL.nl of NeBiB.nl.

Einde persbericht: tot "geprofessionaliseerd": 258 woorden, totaal: 585 woorden