Amsterdam University Press lanceert Europese Open Access-bibliotheek

30/09/2010 09:15

Amsterdam University Press

Amsterdam University Press lanceert de Europese Open Access-bibliotheek OAPEN library: meer dan 650 wetenschappelijke monografieën van 17 Europese uitgevers vrij toegankelijk.

In de opmars naar de internationale Open Access Week presenteert Amsterdam University Press, coördinator van het platform Open Access Publishing in European Networks, komende week op de Frankfurter Buchmesse de OAPEN Library, de eerste internationale collectie van vrij toegankelijke 'open access' academische monografieën in Europa. De OAPEN library is te vinden op www.oapen.org (vanaf woensdag 6 oktober).

Op de OAPEN library staan bij lancering meer dan 650 'peer reviewed' boeken van 17 uitgevers in Europa online: van Amsterdam University Press, Manchester University Press, Universitätsverlag Gottingen, Firenze University Press, Museum Tusculanum Press, Brill Uitgevers, Huygens Instituut, Leiden University Press, Aksant Academic Publishers, Aarhus University Press, Hamburg University Press, KIT Scientific Publishing, Kassel University Press, DANS uitgevers, Aalborg University Press en KITLV Press.

Amsterdam University Press is voorloper op het gebied van Open Access-uitgeven van boeken in de geestes- en sociale wetenschappen en publiceert al geruime tijd de meeste van haar wetenschappelijke uitgaven in een vrij toegankelijke digitale omgeving. Zie voor meer informatie www.aup.nl.

De presentatie van de OAPEN library-website vindt plaats op woensdag, 6 oktober, van 12 - 13 uur in Hall 4.2 - C 1433 (Education Hot Spot stage) op de Frankfurter Buchmesse.

Het is natuurlijk geen toeval dat gekozen is voor lancering van de OAPEN library op de Frankfurter Buchmesse, de oudste en grootste internationale boekenbeurs ter wereld. Wij presenteren daar tevens een nieuw uitgeefmodel voor academische boeken, gebaseerd op Open Access publiceren van academische informatie. Amsterdam University Press gelooft dat het Open Access-businessmodel en de OAPEN Library zullen bijdragen aan een nieuwe toekomst van de academische monografie in een digitaal tijdperk. Nu NWO en de KNAW in Nederland ook gelden beschikbaar stellen voor Open Access-publicaties van Nederlands onderzoek, verwachten OAPEN en Amsterdam University Press een versnelling van de ontwikkeling naar een Open Access ontsluiting van alle wetenschappelijk onderzoek in Nederland en daarbuiten.

Wij heten u graag welkom bij de bijeenkomst in Frankfurt; zie bijgaande uitnodiging.

Programma opening OAPEN Library, 6 oktober 2010

12.00 Welkom door Eelco Ferwerda en officiële opening van de OAPEN Library.

Eelco Ferwerda is uitgever digitale projecten bij Amsterdam University Press, tevens coördinator van OAPEN

12.05 Open Access for Books and how to accomplish it - dr. Sven Fund

dr. Sven Fund is sinds 2007 directeur van de Duitse uitgeverij Mouton de Gruyter, daarvoor was hij werkzaam bij onder meer Bertelsmann, Birkhäuser in Basel en Springer Verlag

12.10 Open Access as part of digital publishing - Arnout de Kemp:

Arnoud de Kemp is oud-uitgever en onder meer organisator van de jaarlijkse Academic Publishing in Europe (APE) Conferentie in Berlijn

12.15 Open Access in a research institution (KNAW) - dr. Henk Wals

Henk Wals is directeur van het Huygens Instituut/KNAW

12.20 'Rondleiding' door Eelco Ferwerda in de OAPEN Library

De partners in het OAPEN-project zijn Amsterdam University Press, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Manchester University Press, Museum Tosculanum Press (Kopenhagen), Florence University Press, Göttingen University Press en Presses Universitaires de Lyon. Het project is tot stand gekomen met steun van de Europese Unie.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl