Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

's-Hertogenbosch, 1 oktober 2010

Jheronimus Bosch van dichtbij bekeken
Inaugurele rede bijzonder hoogleraar Jheronimus Bosch

Professor Dr. Ron Spronk zal op woensdag 6 oktober 2010 zijn ambt aanvaarden als bijzonder hoogleraar Jheronimus Bosch en de Vroeg-Nederlandse schilderkunst. Hij doet dit met het uitspreken van een rede getiteld: Eigenhandig? Opmerkingen bij de schildertechniek

en toeschrijvingsproblematiek bij Jheronimus Bosch.

In deze rijk-geillustreerde lezing zal de uitvoeringstechniek van twee beroemde schilderijen van Jheronimus Bosch, de Doornenkroning in Londen en de Kruisdraging in Gent, in detail worden vergeleken, waarbij Spronk naast detailfoto's ook infrarood- en röntgenopnames zal laten zien.

De inaugurele rede wordt 6 oktober om 13.00 uur uitgesproken in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. Diezelfde dag houdt prof. Spronk om 19.30 uur zijn toespraak in het Jheronimus Bosch Art Center, Jeroen Boschplein 2 te 's-Hertogenbosch. Beide toespraken zijn gratis toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via j.berns@fb.ru.nl (Nijmegen) of info@jheronimusbosch-artcenter.nl ('s-Hertogenbosch).

Prof. Dr. Ron Spronk is per 1 september 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Jheronimus Bosch en de Vroeg-Nederlandse schilderkunst aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. Spronk (Zaltbommel, 1957) is tevens hoogleraar Kunstgeschiedenis aan Queen's University in Kingston (Ontario, Canada).

Ron Spronk studeerde kunstgeschiedenis aan de Indiana University in Bloomington (Indiana, USA) en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde daar in 2005 op het gebied van de 'technical art history'.

De stichting Jheronimus Bosch Leeropdracht, initiator van een bijzonder hoogleraarschap aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, is opgericht in 's-Hertogenbosch, waar de schilder leefde en werkte, door het Noordbrabants Museum (NbM), het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) en de stichting Jheronimus Bosch 500.

De Bosch Leerstoel wil wetenschappelijke aandacht in onderwijs en onderzoek voor de laat-middeleeuwse schilderkunst in het algemeen en het werk van Jheronimus Bosch (± 1450-1516) in het bijzonder, bevorderen.

www.bosch500.nl

Noot voor de redactie,