Ingezonden persbericht


Uitnodiging voor de pers/Persbericht

Enschede, 4 oktober 2010

Trek in geschiedenis?

Haal een historisch object uit de Nationale Automatiek

Op 6 oktober om 17.00 uur wordt de Nationale Automatiek in TwentseWelle in gebruik genomen. Deze 'historische' automatiek bevat oer-Nederlandse objecten die bezoekers voor één of twee euro 'uit de muur' kunnen halen om mee naar huis te nemen. Dit zijn herkenbare en alledaagse historische objecten, zoals een 18e eeuwse pijpenkop, een gloeilamp en een porseleinen homopaartje. De trekmuur laat zien dat al deze objecten een geschiedenis hebben. Hoe zat het ook alweer met het kwartje van Kok, wie droegen de anti-kernwapen-buttons, en wat is de geschiedenis van de Nederlandse tulpenbol?Bij de opening zullen drie typisch Twentse objecten, aangedragen door lezers van de Twentsche Courant Tubantia, in de automatiek geplaatst worden.

Twentse objecten
In de automatiek zal een maïskolf geplaatst worden, omdat in het Twentse plaatsje Beckum voor de eerste keer geëxperimenteerd werd met het verbouwen van maïs. Ook de bekende Grolsch-beugel krijgt een plek in de automatiek. De typische Grolsch beugelfles is in de loop der jaren een onlosmakelijk deel gaan uitmaken van de Twentse en Achterhoekse (drink-)cultuur. Tot slot is het zoutvaatje gekozen uit de aangedragen objecten door lezers van de Tubantia. Aan het zoutvaatje is een heel stuk Twentse geschiedenis op te hangen. In 1919 vond een heer van Twickel voor het eerst zout, wat de start van de zoutindustrie betekende. Akzo-Nobel in Hengel produceert nog steeds 2,5 miljoen zout per jaar. Natuurlijk heeft het museum ook nog enkele typisch Twentse objecten uitgekozen die deel zullen gaan uitmaken van de collectie van de Nationale Automatiek in TwentseWelle.

History tags

De opstelling in het museumrestaurant het Rozendaal van TwentseWelle is vrij toegankelijk. De bezoeker meldt zich bij de receptie van het museum voor een persoonlijke 'history tag'(kaart) waarmee hij een vakje naar keuze kan openen. Labels bij de objecten bieden een historische beschrijving en verwijzen voor meer informatie naar www.innl.nl. Ook kan de bezoeker hier filmpjes over de objecten zien en zijn eigen historisch profiel samenstellen.

Beleving van historische objecten

De Nationale Automatiek is een project van het Nationaal Historisch Museum in samenwerking met Mediamatic en wordt in TwentseWelle mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting en de Provincie Overijssel. Het ontwerp van de automatiek is van de kunstenaar Frank Bruggeman. De automatiek blijft t/m 2 januari 2011 te bezoeken in TwentseWelle.



Ingezonden persbericht