Raad van State


woensdag 6 oktober 2010
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Leiden om een bouwvergunning te verlenen voor een bedrijfsruimte met zestien appartementen aan de Hoge Rijndijk in Leiden. Een bedrijf uit Leiden had om de vergunning gevraagd. Volgens het gemeentebestuur staat het bestemmingsplan op deze plek weliswaar woningen toe, maar kunnen de appartementen die het bedrijf aan de Hoge Rijndijk wil bouwen niet als woning worden aangemerkt. Het zou namelijk gaan om eenkamerappartementen. Om van een woning te spreken, moet minimaal sprake zijn van twee afgesloten ruimtes, aldus het gemeentebestuur. Het bedrijf was het niet eens met de weigering en kwam daartegen eerder in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in december 2009 dat het gemeentebestuur de vergunning terecht had geweigerd. Het bedrijf laat het er niet bij zitten en komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de dwangsom die het gemeentebestuur aan het bedrijf heeft opgelegd omdat het zonder vergunning is gestart met de bouw- en sloopwerkzaamheden. (zaaknummers 201001496/1 en 201002328/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Rijnland voor een tijdelijk baggerdepot aan de Papeweg in Zoeterwoude. Het gaat om een vergunning voor vijf jaar. Een inwoner uit Zoeterwoude is het hier niet mee eens en is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De man woont in de buurt van de Papeweg en volgens hem heeft het provinciebestuur geen goed onderzoek gedaan naar de geluidsoverlast van het verkeer rondom de baggerstort. Ook is geen rekening gehouden met het feit dat een geluidswal bij de baggerstart is verzakt, waardoor hij meer geluidsoverlast vreest. In afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008710/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

13.45 uur

(Deze zaak is op 5 oktober jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oldambt van het bestemmingsplan 'Beerta supermarkt oud en nieuw'. Het plan maakt een nieuwe, grotere supermarkt mogelijk aan de Rozenstraat in Beerta. Ook wordt het voormalige gemeentehuis van Reiderland herontwikkeld, zodat een nieuw dorpshart ontstaat. De exploitant van de supermarkt had om een grotere locatie gevraagd, omdat de kleine supermarkt onvoldoende mogelijkheden bood om te kunnen concurreren met grotere supermarkten in de regio. Zonder de uitbreiding zou de supermarkt moeten sluiten en dat zou volgens de gemeente negatieve gevolgen hebben voor het voorzieningenniveau in Beerta. Twee omwonenden hebben bezwaar tegen het plan, omdat zij vrezen voor geluidsoverlast als gevolg van het verkeer en hangjongeren rondom de supermarkt. Ook zou er te dicht op hun woningen worden gebouwd, waardoor hun privacy wordt aangetast. Daarom komen zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000822/1)