INLIA


Nieuwe Herintegratie Regeling Terugkeer IOM

(06-10-10)

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft de voorwaarden van de nieuwe Herintegratie Regeling Terugkeer (HRT) bekendgemaakt. Deze regeling is van kracht geworden met ingang van 1 oktober 2010. Onder deze regeling kunnen in Nederland afgewezen asielzoekers extra ondersteuning ontvangen bij terugkeer en herintegratie in hun land van herkomst.

Asielzoekers die voldoen aan de voorwaarden komen in aanmerking voor een ondersteuningsbijdrage van EUR 1.750 per volwassene en alleenstaande minderjarige vreemdeling en EUR 880 per meereizend kind. Bepaalde nationaliteiten (o.a. onderdanen van de zgn. niet-visumplichtige landen) zijn uitgesloten van de regeling. Ook bij hervestiging in een derde land geldt de regeling niet. Vreemdelingen die ongewenst zijn verklaard of in vreemdelingenbewaring zijn genomen kunnen ook geen beroep doen op de HRT, en (ex-)asielzoekers die in aanmerking komen voor plaatsing in een Vrijheidsbeperkende Locatie (zoals in Ter Apel) alleen tot uiterlijk 5 werkdagen na hun eerste 'vertrekgesprek'.

Meer informatie is te vinden in een informatiesheet van de IOM en op hun website www.iom-nederland.nl.

De IOM is een intergouvernementeel orgaan, opgericht in 1951, waarvan plm. 125 staten waaronder ook Nederland lid zijn. De Nederlandse vestiging in Den Haag (actief sinds 1990) voert o.a. op verzoek van en gefinancierd door de Nederlandse overheid terugkeer- en reĂŻntegratieprogramma's voor migranten en asielzoekers uit.