Provincie Friesland


---

---

PERSBERICHT

Nummer: 231/GH
Datum: 6 oktober 2010

Omrin krijgt nieuwe milieuvergunning

Omrin heeft voor de reststoffenenergiecentrale in Harlingen een nieuwe milieuvergunning gekregen. De provincie Fryslân heeft de vergunning verstrekt na toetsing van de vernieuwde aanvraag van de REC aan de Wet Milieubeheer. De nieuwe vergunning komt in plaats van de vorige die op 13 januari 2010 door de Raad van State is vernietigd. Tijdens de inspraakperiode heeft de provincie acht reacties op de ontwerpvergunning gekregen met in totaal 640 zienswijzen.

De zienswijzen hebben ervoor gezorgd dat de vergunning deels is aangescherpt. Om te voorkomen dat er veel stof vrijkomt zijn aanvullende eisen gesteld aan het transport van as uit de oven. Verder zijn een aantal wijzigingen in de vergunning opgenomen om geuroverlast te voorkomen. Zo is in de voorschriften nu expliciet aangegeven dat er tussen 19.00 uur en 7.00 uur geen afval in de ontvangsthal wordt gebracht. Dit conform de aanvraag van Omrin. Ook mag afval per schip alleen in gesloten containers worden aangevoerd. Deze moeten binnen 6 uur na het aanmeren van het schip in de ontvangsthal zijn gebracht.

Veel punten uit de zienswijzen gingen over lucht, geur en de verspreidingsberekeningen. Er waren veel vragen over wat het gevolg is van de uitstoot van de REC op de Waddenzee en of hier wel een goed onderzoeksmodel voor was gebruikt. De provincie heeft hiervoor extra advies gevraagd aan de bekende certificeer- en testautoriteit KEMA. Zij concludeert dat de provincie het juiste onderzoeksmodel gebruikt. De provincie heeft de commissie MER gevraagd of de aanvullingen van Omrin ongunstiger milieueffecten zouden hebben. Dit is volgens de commissie niet het geval. De commissie MER is een onafhankelijke adviseur die kan aangeven wat de milieu effecten zijn van bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe weg of in dit geval de REC.

Toezicht
Als de REC in bedrijf gaat zal de provincie toezicht gaan houden op wat er verbrand gaat worden en wat de uitstoot van de REC is. Er worden onaangekondigde inspecties uitgevoerd. De uitstoot uit de schoorsteen wordt continu gemeten waarbij er ook second opinions worden uitgevoerd. Ook gaat de provincie controleren of er geluidsoverlast van de REC komt. De uitkomsten van metingen worden op de website van de provincie Fryslân geplaatst.


---- --