CNV Vakmensen


Mailactie: steun eerlijke kleding!

06 oktober 2010

"De Cambodjaanse vakbeweging is op bezoek om aandacht te vragen voor eerlijke kleding. Zij brengen verontrustende berichten over ontslagen en schorsingen van hun leden die de dialoog met hun werkgever durven aan te gaan over een eerlijk loon", aldus Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen.

De heren Ath Thorn en Athit Kong, de president en vice-president van de Cambodjaanse vakbeweging CLC/CCAWDU, willen steun voor een eerlijk loon voor textielarbeiders.

Afgelopen juli liepen de onderhandelingen vast over verhoging van het minimumloon voor textielarbeiders. Zij krijgen nu zo'n 50 dollar per maand. Inmiddels heeft de overheid het minimumloon op 61 dollar gesteld. Terwijl de bonden voor het levensonderhoud minstens een bedrag van 93 dollar per maand vragen. Op 13 september hebben ze 4 dagen gestaakt. De actievoerders van onze Cambodjaanse partnerorganisatie worden bedreigd en geïntimideerd. Kong: "En inmiddels zijn minstens 900 stakers geschorst, sommigen zijn ontslagen en aangeklaagd door de werkgevers. Terwijl de overheid onze zaak steunt, betalen deze Cambodjaanse werkgevers ons gewoon niet. De kopers van de producten, steunen ons ook: het gaat hier om West-Europese kledingmerken als Levi's, Puma, Adidas, Zara en H&M. De werkgevers trekken zich echter weinig aan van overheid en westerse kopers, en ontslaan ondertussen de actievoerders."

CNV heeft al in brieven aan de regering en werkgeversorganisaties op aangedrongen eerlijke onderhandelingen en veiligheid te willen voor de vakbondsleiders en hun leden.

Mail-actie

CNV Internationaal steunt in Cambodja het werk van vakbondsorganisatie CLC. Vakbonden en mensenrechtenorganisaties wereldwijd zijn gestart met mail-acties om de Cambodjaanse textielarbeiders te steunen. Steun onze partnerorganisatie in Cambodja en doe mee met de mail-actie.

Onderwerpenmail-actie, Cambodja