Port of Rotterdam

Datum 6-10-2010
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Havenbedrijf draagt gemaal Schiekade over aan Delfland

Havenbedrijf Rotterdam heeft het gemaal Schiekade, de leidingen en het waterbeheer van de Oostabtspolder overgedragen aan het Hoogheemraadschap van Delfland. Met de overdracht komt een eind aan de bemalingsovereenkomst tussen de gemeente Rotterdam en het bestuur van de Oostabtspolder.

Het Havenbedrijf mocht de Oostabtspolder in het noordwesten van Rotterdam opspuiten met baggerspecie. Rotterdam moest dan wel de polder en het laaggelegen gebied daar omheen bemalen. Om verzilting van het zoete poldergebied via kwel tegen te gaan kreeg het Havenbedrijf de verplichting om het water door een leiding af te voeren naar de drieëneenhalve kilometer verder gelegen Merwehaven. Daartoe werd het gemaal aan de Schiekade gebouwd.

Inmiddels is de situatie gewijzigd. De kwaliteit van het lozingswater is tegenwoordig te vergelijken met de waterkwaliteit van de Schie. De bemalingsverplichting is nu overgedragen aan het Hoogheemraadschap. De oude buis is inmiddels gesloopt. De sloop was complex omdat het erboven gelegen Witte Dorp juist was gerestaureerd en het overige gebied inmiddels is veranderd in een industrieterrein. Het Havenbedrijf heeft het gemaal omgebouwd en een nieuwe leiding aangelegd zodat het bemalingswater voortaan kan worden gestort in de nabijgelegen Schie.