Ingezonden persbericht


image002

6 oktober 2010

Nieuwe opleiding Medisch Hulpverlener erg populair

Hogeschool Utrecht is dit schooljaar gestart met de nieuwe bacheloropleiding Medische Hulpverlening. Deze opleiding is door Hogeschool Utrecht (HU) in samenwerking met Hogeschool Arnhem en Nijmegen ontwikkeld. Vanwege een grote vraag naar medisch hulpverleners op hbo-niveau op de arbeidsmarkt. De opleiding is de eerste en enige mogelijkheid die havisten en vwo'ers direct toegang geeft tot het beroep van anesthesiemedewerker, ambulancemedewerker of eerste hulp medewerker. De belangstelling is groot, de opleiding telt bij de start maar liefst 118 eerstejaars studenten.

Studenten zijn vooraf intensief begeleid door Hogeschool Utrecht, onder andere door een voorlichting en persoonlijke gesprekken met docenten van de opleiding, want niet iedereen is geschikt voor het beroep van Medisch Hulpverlener. Het beroep kan zwaar en stressvolzijn, maar kan ook levens redden. Erik Koopmanschap, student Medische Hulpverlening bij Hogeschool Utrecht, wist al dat hij aan de slag wilde als anesthesiemedewerker. 'Ik wil graag mensen helpen en wil in een teamverband werken: ik werk graag aan en met mensen. Deze opleiding is voor mij ideaal, want ik kan -naast de anesthesie- ook nog andere kanten op.'

De komende jaren ontstaat in de gezondheidszorg een grote vraag naar professionals, ook op hbo-niveau. Vanwege de grote vraag naar anesthesiemedewekers, ambulancepersoneel en eerste hulp medewerkers met een hbo achtergrond, ontstond de wens om een opleiding op te ontwikkelen die aan deze vraag voldoet. Tot nu toe werden deze professionals ­ na het eerst afronden van een verpleegkundige studie op mbo of hbo niveau ­ verder opgeleid in opleidingsinstituten van ziekenhuizen of ambulancediensten. Hogeschool Utrecht werkt intensief samen met ziekenhuizen en ambulancediensten, onder andere met het UMC Utrecht. Op die manier kunnen studenten al in hun eerste jaar stage lopen en proeven aan het beroep.

De opleiding heeft een brede basis van twee jaar. Daarna kiest de student een afstudeerrichting: Anesthesie, Eerste Hulp of Ambulancedienst. Voordeel van deze opzet is dat de afgestudeerde Medisch Hulpverlener breed inzetbaar is. Een ander voordeel is dat ook andere afstudeerrichtingen kunnen worden toegevoegd als het werkveld daar behoefte aan heeft.

Paul Rouwmaat, opleidingsmanager Medische Hulpverlening: 'De opleiding is zo interessant voor studenten en voor werkgevers vanwege de brede basis: medisch hulpverleners zijn breed inzetbaar en kunnen dus ook - als ze een andere baan zoeken - makkelijk een switch maken van bijvoorbeeld ambulancemedewerker naar anesthesiemedewerker, doordat ze zich relatief snel kunnen laten omscholen. Daarnaast zijn medisch hulpverleners voor werkgevers interessant omdat er veel vraag is naar hbo'ers die dit werk kunnen doen.'

foto's studenten medische hulpverlening 003.jpg

foto's studenten medische hulpverlening 014.jpg

foto's studenten medische hulpverlening 023.jpg

Foto's: Studenten Medische Hulpverlening in actie
(Verkrijgbaar in hoge resolutie)

Over Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.



Ingezonden persbericht