Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderwerp: Eerstelijnspsychologen zijn goedkoper en doeltreffender!

6 oktober 2010

De kosten van de geestelijke gezondheidszorg zullen stijgen als het kabinet snijdt in de eerstelijnspsychologische zorg. Dat stelt de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) in een brief aan de Tweede Kamer op 5 oktober 2010. Bovendien wordt de samenhang in de eerste lijn vernietigd. De LVE adviseert het kabinet dringend om juist nu niet te hakken in de voordelige en effectieve eerstelijnspsychologische zorg.

Eigen bijdrage

Het nieuwe kabinet wil de eigen bijdrage onevenredig verhogen ten opzichte van andere GGZ-hulp. Deze bezuinigingsvoorstellen hebben echter een tegengesteld effect. Er komt een kostenstijging doordat meer mensen met psychische problemen een beroep zullen doen op de duurdere tweedelijns specialistische zorg of de alsmaar uitdijende huisartsenzorg. Op dit moment kost een consult bij een eerstelijnspsycholoog gemiddeld 82 euro. Dat is beduidend minder dan de kosten die in de tweedelijn worden gemaakt.

Acht consulten in basispakket

Het nieuwe kabinet wil het aantal consulten bij een eerstelijnspsycholoog terugbrengen van acht naar vijf. Met acht consulten bij een eerstelijnspsycholoog is ruim zeventig procent van de ruim 100.000 mensen met psychische problemen geholpen. Dat blijkt uit cijfers van de LVE. Na twaalf consulten - met vier extra uit de aanvullende verzekering - kan zelfs negentig procent van de mensen weer zelfstandig verder. De LVE roept het kabinet op om minstens acht consulten in het basispakket te houden. De eerstelijnspsychologische zorg zit sinds twee jaar in het basispakket en blijkt niet alleen goedkoop maar eveneens zeer effectief.

Ketenzorg niet afbreken

Op dit moment is er sprake van ketenzorg. Mensen met psychische problemen wenden zich tot de huisarts en daarna tot de goedkopere eerstelijnspsychologische zorg. Bij ernstige psychische problemen kunnen ze terecht in de duurdere tweedelijnszorg. Als het aantal consulten van de eerstelijnspsycholoog wordt teruggebracht en de eigen bijdrage onevenredig wordt verhoogd, wordt deze goedkope, doelmatige en doeltreffende schakel in de keten kapot gemaakt. Terwijl de afgelopen twee jaar heeft bewezen dat juist het versterken van deze schakel een kostenbesparing oplevert voor de hele gezondheidszorg.

Brief Tweede Kamer

De Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen heeft op 5 oktober 2010 een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Hierin roept de LVE het kabinet op om niet te snijden in de succesvolle en goedkope eerstelijnspsychologische zorg. Klik hier voor de brief.