Gemeente De Wolden
-------------------------------------------------------------



Persbericht





Zuidwolde, 6 oktober 2010




Gemeente De Wolden financieel op koers in 2011

De Wolden voert ambities uit


De begroting van 2011 van De Wolden laat een positief saldo van ruim
E 900.000,-- zien. De begroting bevestigt opnieuw dat De Wolden financieel een gezonde gemeente is. Het college benoemt hierin speerpunten waaruit de gemeenteraad een keuze moet maken om tot uitvoering te komen. Ook is er aandacht voor ambities en realisatie van ingezette plannen en projecten. Wethouder Henk Lammers van Financiën geeft aan dat De Wolden ondanks het gezonde huishoudboekje moet bezuinigen.

Lammers: "Het rijk stelt vanaf 2012 minder geld beschikbaar aan gemeentes via het gemeentefonds door de economische crisis. Hoeveel geld weten we nog niet precies. De oorzaak voor bezuinigingen ligt dus duidelijk buiten onze organisatie, maar we nemen nu al wel onze verantwoordelijkheid door actief bezuinigingsrichtingen te ontwikkelen."

Wat gaat wonen kosten in De Wolden
De gemeente is terughoudend met de verhoging van de tarieven voor de gemeentelijke heffingen. De woonlasten voor een gemiddeld huishouden stijgen met 2,28%, gebaseerd op de tarieven van onroerende zaakbelastingen (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Speerpunten
Naast bezuinigingsrichtingen heeft het college speerpunten geformuleerd en is er nieuw beleid nodig om een actieve en betrokken gemeente te blijven. In 2011 is er extra aandacht voor de centrumplannen in Zuidwolde, Ruinen en de Wijk. Ook staan thema's als dienstverlening, burgerparticipatie, vermindering van regels op de agenda. De dorpsvisies worden verder ontwikkeld door de dorpen zelf met ondersteuning van de Stichting Welzijn De Wolden en de gemeente. In 2011 zijn Alteveer-Kerkenveld, Ruinerwold/Berghuizen, Echten en Veeningen aan de beurt. Wat het college ook belangrijk vindt, is bijvoorbeeld het bevorderen van toerisme en het ontwikkelen van modern accommodatiebeleid. In dit beleid staat het gebruik en eventueel herstructurering van gemeentelijke voorzieningen centraal. Tenslotte geeft de gemeente aan in te zetten op uitvoering van de subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen door woningeigenaren.

Keuzes maken door gemeenteraad
De gemeenteraad moet tijdens de behandeling van de begroting 2011 keuzes maken uit de verschillende speerpunten die het college heeft benoemd in de zogeheten aanbiedingsbrief. Het college stelt in deze brief tevens voor om geld vrij te maken voor onder andere vervanging van brandweermaterieel, het Centrum voor Jeugd en Gezin, intranet voor raadsleden en de uitbreiding van de urnenmuur in de Wijk.

Uitvoering ambities
De komende jaren staan vooral in het teken van realisatie van al opgestarte plannen en projecten zoals het verbeteren van de veiligheid van de N48, het wegenonderhoud en de nieuwe brede scholen in Zuidwolde die in 2011 en 2012 klaar zijn voor gebruik.

Wanneer wordt de begroting behandeld?
Wie belangstelling heeft de behandeling van de begroting 2011 te volgen, is welkom tijdens de bijzondere raadsvergadering op donderdag 11 november vanaf 13.30 uur. De begroting is in te zien in het gemeentehuis, dorpshuizen en bibliotheken en op dewolden.nl.



Gemeente De Wolden