Duits-Nederlandse Handelskamer

Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie 2010:

Den Haag, 16 augustus 2010.

Vijf kandidaten zijn in de race voor de Nederlands-Duitse Prijs voor de Economie, die door de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) wordt uitgereikt. De prijs bekroont innovatieve ondernemingen en moedige investeerders, die zich in het grensoverschrijdende bedrijfsleven in de kijker hebben gespeeld. Er hebben dit jaar 41 bedrijven naar de gerenommeerde prijs meegedongen.

Genomineerd zijn Scheuten Solar uit Venlo, de hotelketen Van der Valk, Erfo Bekleidungswerk uit het Duitse Nordhorn, Kampmann uit het Duitse Lingen en het gemeenschappelijke project van de bouwbedrijven Dura Vermeer uit Rotterdam, haar (half)zusteronderneming Flexbase en Vector Foiltec uit Bremen.

Op de website van de DNHK kunnen bezoekers t/m 21 september 2010 de prijswinnaar voor dit jaar kiezen. Op 6 oktober 2010 zal tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Mercedes-Centrum te Utrecht de winnaar bekend worden gemaakt.

Scheuten Solar, een onderdeel van de Scheuten Group uit Venlo, is een internationale speler op het gebeid van ontwerp, productie, distributie en installatie van zonnepanelen met ruim 450 medewerkers. Doordat de wortels van het bedrijf in de glasproductie liggen, kan Scheuten de branches glas en zonne-energie ideaal met elkaar combineren. Scheuten Solar behaalt een aanmerkelijk deel van haar omzet op haar belangrijkste afzetmark Duitsland.

In 2000 heeft Scheuten Solar een fabriek in het Duitse Gelsenkirchen gekocht en deze tot de modernste productiefaciliteit voor zonnepanelen in heel Europa ontwikkeld. Daarmee heeft de Nederlandse onderneming een wezenlijke bijdrage geleverd aan het internationale concurrentievermogen van de regio op een innovatieve groeimarkt. Onlangs heeft Scheuten haar activiteiten nog verder uitgebouwd en een driecijferig miljoenenbedrag in een joint venture in de buurt van Maagdenburg geïnvesteerd. Daar wordt sinds begin 2010 dagelijks 700 ton vlakglas voor onder andere de zonne-energiebranche geproduceerd. De investering heeft nu al 265 banen ter plaatse opgeleverd.

Dura Vermeer Rotterdam, haar (half)zusteronderneming Flexbase en het Duitse bedrijf Vector Foiltec uit Bremen hebben samen in de Rotterdamse Rijnhaven het innovatieve project `Drijvend Paviljoen' gerealiseerd. Het is de voorbode van een drijvend gedeelte van de stad, dat over een aantal jaar in Rotterdam maximaal 10.000 mensen moet gaan herbergen. De klimaatbeheersing van de paviljoens draait op zonne-energie en oppervlaktewater en daarmee zetten ze maatstaven voor duurzaam bouwen in de toekomst. De drie in het kader van het project gerealiseerde paviljoens, op een ponton gemonteerde geodetische koepels met een speciale folie uit texlon^®, kunnen tot wel 500 mensen herbergen en worden de komende jaren als tentoonstellingruimte gebruikt. De grensoverschrijdende samenwerking heeft vanuit de optiek van de DNHK een voorbeeldfunctie. Het resultaat is tot nu toe wereldwijd uniek.

Hotelketen Van der Valk wordt al meerdere generaties door de familie zelf geleid en heeft zich in de afgelopen jaren met succes op de Duitse markt begeven. Met dank aan een consequente groeistrategie zijn er nu al 14 Duitse Van der Valk vestigingen. In de herfst van dit jaar opent Van der Valk zijn meest ambitieuze hotel in Duitsland tot nu toe, het Airporthotel Düsseldorf in de directe nabijheid van Vliegveld Düsseldorf. Het indrukwekkende gebouw van natuursteen en glas zal in de toekomst een blikvanger zijn voor automobilisten in het noorden van Düsseldorf, die de stad via de A52 binnenkomen. Met 194 ruime kamers en 12 conferentieruimtes vormt het hotel ook een belangrijke zakelijke ontmoetingsplaats, die de grote economische betrokkenheid van Nederlanders in de regio Düsseldorf benadrukt en een impuls voor de samenwerking tussen beide landen in der hoofdstad van Noordrijn-Westfalen vormt.'

Erfo is een familiebedrijf met 180 medewerkers uit het Nederlands-Duitse grensgebied. Al meer dan 50 jaar verkoopt Erfo bovenkleding voor vrouwen en behaalde daarmee afgelopen jaar een omzet van 40 miljoen euro. Grootste afzetmarkt voor Erfo is Nederland, met meer dan 250.000 stuks verkochte kleding per jaar, wat neerkomt op een omzet van meer dan 5 miljoen euro. Deze focus op de Nederlandse markt heeft de afgelopen decennia in niet geringe mate aan de succesvolle ontwikkeling van het bedrijf op de moeilijke textielmarkt bijgedragen. Dit jaar is het bedrijf voor het eerst een reclamecampagne gestart om de bekendheid op de grootste exportmarkt verder te vergroten.

Kampmann GmbH is een MKB-bedrijf met 600 medewerkers, dat verwarmingssystemen, koelsystemen en luchtverversingsapparatuur fabriceert. In 2005 verwierf het bedrijf uit het Duitse Lingen de patenten en productielicenties van de Nederlandse firma Oxycom BV uit Raalte. Daarbij ging het om een proces dat toevoer van frisse lucht op basis van indirecte verdamping mogelijk maakt in kantoren en andere gebouwen - een proces dat destijds een nieuwe ecologische standaard zette. In Duitsland is deze standaard pas sinds 2009 verplicht.

Kampmann kreeg in 2007 van het Duitse ministerie van economische zaken een onderzoeksopdracht met betrekking tot deze techniek. Het daarbij ontwikkelde ´Klimanaut´ luchtbewerkingsapparaat wordt intussen in kantoorgebouwen, scholen en verzorgingstehuizen ingezet. Het bedrijf uit Lingen verkoopt de techniek tegenwoordig ook in Nederland, waar deze aanvankelijk ontwikkeld werd. Daarmee heeft Kampmann een idee uit het buurland opgepakt, zelf doorontwikkeld tot het marktrijp was en is er nu technologie- en marktleider mee. Er zijn al meer dan 1000 installaties verkocht.

"De kwaliteit van de kandidaten heeft de keuze voor ons erg moeilijk gemaakt", aldus Dick de Boer, voorzitter van de Nederlands- Duitse Handelskamer. Hij is er echter van overtuigd, dat de Handelskamer een goede voorselectie heeft gemaakt. "Alle kandidaten komen uit het midden- en kleinbedrijf en staan symbool voor de veelzijdige activiteiten, die de handelsrelaties tussen onze landen wereldwijd uniek maken. De prijs voor de economie is ook een bekroning van de durf van ondernemers, die achter iedere buitenlandse activiteit schuilgaat."

Fotomateriaal kunt u bij de DNHK aanvragen.