Film en debat over de Filmfestival Utrecht documentaire Bastøy


NIJMEGEN, 20100930 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert een film en debat over de Filmfestival Utrecht documentaire Bastøy. Bastøy is een gevangeniseiland voor de kust van Noorwegen. De vrijheid die de gevangenen op Bastøy krijgen, brengt hen ertoe zich verantwoordelijk te gedragen en het eiland niet te ontvluchten. Dit geeft te denken in het huidige klimaat waar vooral geroepen wordt om strengere straffen en het afschaffen van `pamperen' van gevangenen. Het film en debat vindt plaats op woensdag 6 oktober 2010 van 19.30 - 21.30 uur in het Collegezalencomplex van de Radboud Universiteit Nijmegen, Mercatorpad 1.

Nog voordat de documentaire op televisie wordt vertoond, gaat regisseur Michel Kapteijns in gesprek met Joanna Wojtkowiak, promovendus Antropologie van de Religie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Deze bijzondere film beleefde onlangs op het Filmfestival in Utrecht zijn première.

Bastøy is een gevangeniseiland voor de kust van Noorwegen. Zonder cellen, camera's of tralies. De bewakers dragen geen wapens en de meesten gaan om 15.00 uur naar huis. De gevangenen werken met kettingzagen en keukenmessen. Het is twee uur zwemmen naar het vasteland en toch... niemand doet het. Terwijl het recidivecijfer in West-Europa gemiddeld 60-70% is, is dat op Bastøy slechts 25%.

www.ru.nl/sp/bastoy

Soeterbeeck Programma