Ingezonden persbericht


UITGELICHT OKTOBER 2010

29e Globaliseringslezing: Baas in eigen Boerka, feminisme dankzij of ondanks de islam?

Woensdag 6 oktober 2010
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: ¤ 12,50 (¤ 9,50 met korting)

Voertaal: Engels

Reserveren

Het Franse parlement heeft ingestemd met een Boerkaverbod en in eigen land spreekt Geert Wilders over een kopvoddentax. Met een Westerse bril op blijft het beeld van de vrouwen in de islamitische wereld eenzijdig en star. Onder elke hoofddoek zou een hulpeloos slachtoffer schuilgaan.

Is dat zo? Volkskrant journalist Rob Vreeken nam de moeite het de vrouwen in moslimlanden zelf te vragen. Hoe denken zij over emancipatie en feminisme? Over zelfbeschikkingsrecht en man-vrouw verhoudingen? Van Indonesië tot Afghanistan en van Iran tot Egypte houden islamitische vrouwen er geheel eigen standpunten op na. Zij hebben de politieke islam tegen maar het tij van de maatschappelijke verandering mee, meent Vreeken.

Hebben deze vrouwen ons eigenlijk nodig, moeten we hen helpen 'bevrijden' of doppen ze hun eigen boontjes? Bij het verschijnen van het boek Baas in eigen Boerka (Meulenhoff) van Rob Vreeken leggen we deze vraag voor aan de in New York woonachtige Mona Eltahawy. Deze van geboorte Egyptische en veelvuldig gelauwerde columniste (o.a. voor Al Arab, The Jerusalem Report en Politiken), schrijft en doceert over Arabische zaken en moslimkwesties. Eltahawy was de eerste Egyptische journalist die zowel in Israël als in Saoedi-Arabië als correspondent werkte. Ze noemt zichzelf een trotse, liberale moslim en neemt geen blad voor de mond. Moderator: Naima Azough.

Voorafgaand aan de lezing, om 19.00 uur, is de vertoning van de documentaire Satellite Queens (Bregtje van den Haak, VPRO Tegenlicht/Submarine) over de gedurfde vrouwentalkshow uit het Midden Oosten Kalaam Nawaem.

Aanvang film: 19.00 uur
Aanvang lezing en debat: 20.30 uur

Georganiseerd door De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep, Sandra Rottenberg en Felix Meritis.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl




Ingezonden persbericht