Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 6 oktober 2010

GAMMACANON GAAT DIGITAAL

Wat moet iedereen weten over de mens en de wereld die hij maakt? Een commissie onder leiding van SCP-directeur Paul Schnabel boog zich de afgelopen tijd over deze vraag. Het resultaat: de gammacanon. Wekelijks publiceert de Volkskrant over een van de vijftig belangrijkste inzichten die de gammawetenschappen ons hebben opgeleverd. Vanaf nu is de gammacanon ook online te volgen op Kennislink (www.kennislink.nl/ga/gammacanon). Zodat iedereen voortaan kan weten dat Marokkanen beter integreren dan Turken en dat zelfmoord zelden een weloverwogen keuze is.

Vooroordelen
De sociale wetenschappen hebben te kampen met vooroordelen. Nutteloze dikdoenerij, wordt wel gezegd, zonder voorspellende waarde of verklarende theorieën. Dat dit niet het geval is, laat de gammacanon zien. Ze bevat vijftig sociaalwetenschappelijke inzichten die ons meer grip op ons bestaan opleverden.

"Veel uit de economie, de sociologie, de psychologie en de antropologie is zozeer deel van ons dagelijks leven en gewone denken uit gaan maken, dat we er niet meer bij stilstaan dat het om oorspronkelijk wetenschappelijke inzichten gaat," zegt Paul Schnabel, voorzitter van de gammacanoncommissie. "Maar het leukst is het natuurlijk wanneer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het allemaal toch wat anders in elkaar zit dan wij denken."

Onderwijs
"De vanzelfsprekendheid van alledaagse verschijnselen en gebruiken wordt in de gammacanon ter discussie gesteld," zegt ook Arthur Pormes, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Leraren Maatschappijleer, initiator van de gammacanon. "Neem bijvoorbeeld het geven van cadeautjes: waarom doen we dat eigenlijk? Aan wie geef je wel en geen cadeau en hoe bepaal je hoe duur een cadeau moet zijn? De gammacanon verleidt docenten en scholieren tot nader onderzoek."

Pormes denkt dat er binnen het onderwijs veel gebruik gemaakt kan worden van de gammacanon. "Het is een overzicht van fascinerende vondsten, dat goed als bronmateriaal gebruikt kan worden. Net zoals de bètacanon eerder al mooi bronmateriaal heeft opgeleverd."

Online
Naast de oorspronkelijke gammacanonartikelen, geschreven door hoogleraren en gepromoveerde onderzoekers, staan er op Kennislink.nl gerelateerde achtergrondartikelen voor wie meer verdieping zoekt, en toegankelijke samenvattingen voor wie van snel en simpel houdt.

November 2010 verschijnt de volledige Gammacanon ook in boekvorm bij Uitgeverij Meulenhoff, onder redactie van Paul Schnabel, Peter Giesen en Theo Roes. Alle afleveringen verschenen eerder in het zaterdagse katern Wetenschap van de Volkskrant. De reeks is financieel mogelijk gemaakt door het Volkskrant Stimuleringsfonds.

----

Noot voor de redactie,