Media alert

Business continuity vaak slachtoffer van kostenreductie ~ mensen en processen worden vaak minder belangrijk gevonden dan infrastructuur ~

Amsterdam, 6 oktober 2010 - Als gevolg van de economische situatie worden investeringen in business continuity-oplossingen vaak on hold gezet. Dit kan grote risico's met zich meebrengen als niet de juiste architectuur en oplossingen in cloud-technologie ingezet worden. Door deze te koppelen aan strategisch ingezette werknemers en effectieve processen, helpt een business continuity-plan bedrijven om te gaan met crisissituaties. ICT-dienstverlener MphasiS biedt tips voor het verbeteren van systeembeschikbaarheid tegen verminderde kosten.

Traditionele business continuity-plannen worden vaak beschouwd als strategieën voor rampen of meer 'gewone' situaties zoals de crash van een harde schijf. Business continuity kan echter ook gezien worden als een mogelijkheid om verbeterde service delivery kosten te realiseren en tegelijkertijd risico's te minimaliseren. Een goed plan bestaat uit drie elementen: infrastructuur, mensen en processen.

Infrastructuur strategie: behouden van het beschikbaarheidniveau.
- High availability-oplossingen: verzeker je ervan dat de data, servers en applicaties van het bedrijf toegankelijk blijven. Niet enkel vanuit het oogpunt van interne ICT, maar ook externe websites en portals. Dit ondervangt de potentieel grote financiële gevolgen en schade voor de reputatie van een bedrijf mocht het misgaan.
- Disaster recovery: dit kan op verschillende niveaus aangepakt worden. Zo kunnen bijvoorbeeld in het geval van een ramp belangrijke zakelijke processen automatisch verplaatst worden naar een andere locatie. Dit kan gerealiseerd worden door gebruik te maken van de cloud. Bij cloud computing hebben bedrijven geen fysieke infrastructuur nodig, maar huren ze enkel opslagruimte in de cloud voor hun data, servers en applicaties. Hierdoor worden data of zelfs een end-to-end IT-oplossing op meerdere locaties gekoppeld aan de voordelen van een uitbestede back-up-structuur.
- Geografisch verdeelde data centers: door datacenters op meerdere locaties te hebben staan, is het erg onwaarschijnlijk dat één ramp een bedrijf onherstelbaar beschadigt. Het biedt eveneens de mogelijkheid om 24 uur per dag, 7 dagen per week klanten te bedienen aangezien plaatselijke storingen, vakanties of tijdsverschillen niet langer vertraging opleveren. Daarnaast is het door het gebruik van een cloud IT-oplossing een goedkope en effectieve manier om processen en diensten te verlenen aan geografisch verdeelde locaties. Het kostbare 'mirroring' van infrastructuren, data en systemen is niet langer noodzakelijk.

Mensen en processen strategie: hoewel deze strategie vaak als ondergeschikt aan de infrastructuurstrategie wordt gezien, is hij minstens zo belangrijk om de continuïteit te garanderen van de zakelijke processen en de mensen die ze uitvoeren.
- Verspreiding van uitbesteed personeel: door mensen op verschillende locaties te plaatsen, kan 'menselijke back-up' snel geregeld worden.
- Bepaal primaire winst genererende activiteiten en processen: prioriteer die afdelingen die als eerste weer in de lucht moeten zijn zoals klantenservice, financiën of distributie.
- Back-up-locatie: realiseer een back-up-locatie voor werknemers als de primaire locatie niet langer beschikbaar is. Veel datacenters bieden al de mogelijkheid om een volledig uitgeruste werkplek te huren. Daarnaast zijn er door het inzetten van de cloud geen procesonderbrekingen, geen noodzaak om systemen te verplaatsen en geen dataverlies. Zolang er draaiboeken zijn die verzekeren dat er getraind personeel is op de alternatieve locaties dan zijn er weinig tot geen zakelijke gevolgen.

"De meeste IT-managers maken zich zorgen over de prestaties van hun systemen, maar ze besteden minder aandacht aan de gevolgen voor mensen en processen", stelt Stephen Hayes, Director Mphasis Consulting. "Bedrijven zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om kosten te reduceren. Dan kunnen de budgetten voor het onderhouden van de waardevolle infrastructuren die business continuity ondersteunen, een belangrijk punt worden. Bedrijven moeten er echter op letten dat business continuity niet beïnvloed wordt door kostenreductie. Het is een essentieel onderdeel van een zakelijke strategie en kan niet on hold gezet worden. Door de mogelijkheden die de cloud biedt, kunnen beide doelstellingen behaald worden. ICT-dienstverleners kunnen bedrijven helpen hun strategische doel te bereiken en tegelijkertijd een solide business continuity-plan uit te voeren."