Wageningen Universiteit en Researchcentrum PERSBERICHT ALTERRA WAGENINGEN UR

Nieuwe database om zelf gevolgen van klimaatverandering op dieren en planten in beeld te brengen

Met de 'Klimaat Respons Database' kunnen niet alleen wetenschappers maar ook beleidsmakers, planologen, natuurbeheerders en andere geĂŻnteresseerden zelf in kaart brengen welke gevolgen klimaatverandering op flora en fauna kan hebben. Zo is te zien dat voor de Cetti's zanger, een vogeltje uit zuidelijke streken, de geschikte klimaatzone langzaam opschuift naar het noorden, naar Nederland. En de soort wordt inderdaad al regelmatig in Nederland aangetroffen.

De Klimaat Response Database is gebouwd door Alterra, onderdeel van Wageningen UR. Omdat de mate van klimaatverandering mede afhankelijk is van maatregelen van nationale en internationale overheden, zijn verschillende klimaatscenario's mogelijk. De database geeft daarom voor verschillende klimaatscenario's de verschuiving van klimaatzones weer tussen het heden en de jaren 2020, 2050 en de periode 2080-2100. Voor zo'n 3000 soorten planten en dieren is de reactie daarop te zien. Sommige soorten zullen uit Nederland verdwijnen, en sommige soorten zullen hier juist in aantal toenemen.

Op bijgevoegde voorbeeldkaartjes (zie attach) is die verschuiving voor twee soorten in beeld gebracht. De Cetti's zanger is een soort waarvan de klimaatmodellen aangeven dat de geschikte klimaatzone opschuift naar het noorden, waaronder Nederland (blauwe gebieden). Voor het veenhooibeestje, een nu al zeldzame vlindersoort, geldt het omgekeerde: de geschikte klimaatzone verschuift naar het noorden en oosten en die soort zal dus uit ons land kunnen verdwijnen (rode gebieden).

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij Alterra Wageningen UR:

dr. Claire Vos, 0317 486031 of claire.vos@wur.nl

.

Een gratis exemplaar van de Klimaat Response Database (op cd rom) kunt u krijgen bij Anja de Jong (anja.dejong@wur.nl) of 0317-481819. Via de link hoeronder kunt u de database ook downloaden..