Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 oktober 2010

UvT benoemt Sophie van Bijsterveld tot bijzonder hoogleraar religie, rechtsstaat en samenleving

De UvT heeft dr. Sophie van Bijsterveld benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Religie, rechtsstaat en samenleving bij de Faculteit Geesteswetenschappen. Sophie van Bijsterveld is Eerste Kamerlid voor het CDA en hoofddocent Europees en Internationaal Publiekrecht aan de UvT. De leerstoel stelt de veranderende positie van religie in het publieke domein centraal.

De tot voor kort bestaande consensus over de positie van religie in het publieke domein is verdwenen. Vertrouwde begrippen als vrijheid van godsdienst, neutraliteit van de overheid en de scheiding van kerk en staat lijken vandaag de dag niet voldoende om richting te geven aan de beantwoording van maatschappelijke vragen waarin religie een rol speelt. Zij zijn aan een herijking toe. Dat blijkt bijvoorbeeld uit nieuwe discussies over klassieke vragen, zoals die over de noodzakelijke afstand of de gewenste contacten tussen overheden en religieuze organisaties, al of niet in financiële zin. Ook de steeds prominentere plaats van discussies over gelijkheid in behandeling van verschillende religieuze stromingen in hun relatie met de overheid geeft daaraan uiting. De opkomst van de islam speelt bij deze veranderingen in aanvoelen een belangrijke rol, maar is bepaald niet de enige factor die aanleiding geeft tot het hernieuwde debat.

De leerstoel wil een fundamentele reflectie bieden op de positie van religie in het publieke domein en de consequenties daarvan voor de rechtsstaat, rekening houdend met de verschuivingen die zich voordoen in de sfeer van religie, maar ook in de samenleving en bij de overheid. Wat dit laatste betreft, is niet alleen de Nederlandse nationale context van belang, maar ook de internationale en met name de Europese.

Van Bijsterveld geldt als toonaangevend deskundige zowel in Nederland als in het buitenland op het gebied van de verhouding van staat en kerk. Ze is betrokken bij allerlei kerkelijke en internationale beleidsorganen over dit onderwerp.

Sophie van Bijsterveld (Baltimore, 1960) is hoofddocent aan de universiteit van Tilburg. Zij studeerde Nederlands Recht te Utrecht (1977-1983) en promoveerde in 1988 in Tilburg op de verhouding tussen kerk en staat. In 1992 werd zij benoemd tot hoofddocent Staatsrecht en vervolgens tot universitair hoofddocent Europees en Internationaal Publiekrecht. Sinds juni 2007 is zij lid van de Eerste Kamer voor het CDA. Zij is tevens bestuurslid van het Wetenschappelijk Instituut van deze partij. Ook maakt zij deel uit van de Advisory Council of Freedom of Religion or Belief van de OVSE. Zij is redacteur van het onlangs opgerichte Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid.

Sophie van Bijsterveld publiceerde nationaal en internationaal boeken en artikelen over de toekomst van de democratie en rechtsstaat, over governance vraagstukken, over vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, en over de veranderende relatie tussen overheid en godsdienst. De leerstoel Religie, rechtsstaat en samenleving is ingesteld door de Stichting Religie in het publieke domein.