Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 6 oktober 2010

Gedeputeerde Staten zien zich genoodzaakt tot ingrijpende maatregel Provincie Overijssel houdt vast aan intrekken milieuvergunningen van Nijhoff Grindmaatschappij B.V.

Gedeputeerde Staten van Overijssel houden vast aan het intrekken van de milieuvergunning van Nijhoff Grindmaatschappij B.V. te Almelo. Zij hebben de bezwaren die daartegen door het bedrijf gemaakt zijn, gisteren, dinsdag 5 oktober 2010, ongegrond verklaard. Hiermee voorkomt het college dat het bedrijf in de toekomst verder gaat met het verspreiden van verontreinigde grond en het werken buiten de wet. Half november moet Nijhoff het bedrijf ontruimd en gesloten hebben. Nijhoff heeft nog wel de mogelijkheid om beroep in te stellen bij de Raad van State en een voorlopige voorziening aan te vragen. Met een voorlopige voorziening kan het bedrijf bewerkstellen dat het niet eerder hoeft te sluiten dan dat de Raad van State een definitief oordeel over het besluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft gegeven.

Achtergrond van het besluit zijn de voortdurende stelselmatige overtredingen van de vergunningsvoorschriften en andere milieuregels door het bedrijf. Gedeputeerde Ranter: "Hoezeer we deze ingrijpende maatregel ook betreuren, we zien geen andere sanctiemogelijkheid dan het intrekken van de milieuvergunningen. Het bedrijf overtreedt al jaren (sinds 2002) fors de milieuwetgeving en de vergunningsvoorschriften. Nijhoff heeft al die tijd, tot deze zomer, niets gedaan om de overtredingen aan te pakken, ondanks dat we de afgelopen jaren echt alle mogelijke instrumenten hebben ingezet om het bedrijf in het gareel te krijgen. We zijn daarom nu in het belang van het milieu en de volksgezondheid genoodzaakt deze maatregelen te treffen."

Nieuwe overtredingen
Door het storten van verontreinigde grond van Nijhoff Grindmaatschappij B.V. is de bodem van een waterplas in Hattemerbroek verontreinigd geraakt en zijn er problemen met de aan deze plas aanliggende bouwkavels. Daarnaast is niet juist gecontroleerd materiaal verwerkt in wallen onder wegen en is een partij verontreinigde grond in het depot van de Grondbank Zuiderzeehaven terechtgekomen. Verder is het terrein van Rijkswaterstaat, naast het bedrijf in Almelo, verontreinigd en werden diverse vergunningsvoorschriften overtreden. In oktober 2009 zijn weer nieuwe overtredingen geconstateerd. Daartegen is eerst opgetreden door middel van een handhavingswaarschuwing. Bij controle daarvan in februari/maart 2010 bleek dat Nijhoff niets had gedaan om de overtredingen aan te pakken.

Nadat eerder was gewaarschuwd dat intrekking van de vergunning een mogelijke sanctie zou zijn, is op 11 mei 2010 een voornemen daartoe door GS uitgesproken. Daaraan was een hersteltermijn gekoppeld van vier weken. Tot het moment van daadwerkelijke intrekking, op 15 juni 2010, is door Nijhoff geen enkele actie ondernomen om daadwerkelijk de overtredingen te beëindigen, sterker nog: het bedrijf maakte nieuwe overtredingen, waaronder een ernstige overtreding door verontreinigde grond af te voeren in plaats van te storten.

Gemaakte herstelkosten
Het bedrijf heeft pas nádat GS hebben besloten tot intrekken van de vergunning allerlei overtredingen ongedaan gemaakt. Nijhoff heeft diverse herstelkansen daarvoor gehad en deze stelselmatig genegeerd en naast zich neergelegd. Bovendien zou Nijhoff de nu gemaakte herstelkosten in ieder geval moeten betalen, omdat de provincie anders op hun kosten het terrein zou schoonmaken. GS hebben deze omstandigheden meegenomen in hun heroverweging van het besluit tot intrekking.

Verontreinigde grond verkocht als bouwstof
Nijhoff is een grindverwerkingsbedrijf in Almelo. In het bedrijf ontstaan per jaar meerdere duizenden tonnen grond, die met koper en PAK's (Poly Aromatische Koolwaterstoffen) is verontreinigd. De Raad van State heeft eind 2009 al uitgemaakt dat het om niet-reinigbare grond gaat die op een stortplaats moet worden gestort en die niet als bouwstof in de weg- en waterbouw mag worden toegepast. Nijhoff heeft, mede onder verantwoording van de nieuwe directeur, deze niet reinigbare verontreinigde grond niet naar de stortplaats afgevoerd en wel verkocht als bouwstof. Dit leverde Nijhoff jaarlijks een forse winst op. Voor het storten van de 15.000 ton ernstig vervuilde grond die (volgens vergunning) per jaar vrijkomt bij de grindverwerking, moet Nijhoff namelijk geld betalen, terwijl verkoop als bouwstof circa 1 miljoen euro per jaar kan opleveren. Door de verkoop van vervuilde grond onder andere namen wordt het de provincie bovendien onmogelijk gemaakt om zorgvuldig te controleren waar Ni jhof haar vervuilde grondstromen aflevert en hoe deze worden toegepast. Koper en PAK's in grond zijn in hoge concentratie gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier.

Bijlage: Overzicht handhaving Nijhoff Grindmaatschappij BV (2002 - 2010)




Provincie Overijssel