Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 6 oktober 2010

Nieuw beheerplan zorgt voor aantrekkelijker Waterwingebied

Het Waterwingebied is een belangrijk groengebied in de stad. De gemeente Amersfoort wil het park, dat ligt tussen de wijken Liendert, Rustenburg en Schuilenburg en de A28, aantrekkelijker maken als recreatiegebied en als plek voor bijzondere flora en fauna en cultuurhistorie. De gemeente Amersfoort heeft daarom voor het gedeelte tussen Liendert en Rustenburg een zogenoemd Groenbeheerplan vastgesteld, waarin staat hoe de gemeente het park in de toekomst zal beheren en onderhouden.

Het Groenbeheerplan geeft duidelijke streefbeelden voor de verschillende onderdelen van het park. Zo worden bomen en struiken rond de knotbomen weggehaald, zodat de rijen knotbomen weer goed zichtbaar worden. Recreatieveldjes worden vanuit het midden van het park verplaatst naar de rand, bij de Horsten in Liendert. Ook komt er ter hoogte van de bocht in de Lageweg een natuurspeelplaats met picknickplek. De hoogteverschillen in het gebied worden meer benadrukt door in het lage gedeelte het water meer zichtbaar te maken. Naast de al bestaande poelen komt er ook een nieuwe poel in het beekdal van de voormalige Groenesteeg. De paden worden waar nodig hersteld en er komt onderscheid tussen verharde paden, halfverharde paden en graspaden.

Het Groenbeheerplan is opgesteld in nauwe samenwerking met een hiervoor samengestelde adviesgroep, die bestond uit bewoners uit de wijken Liendert en Rustenburg, waaronder ook een vertegenwoordiging van de Vrienden van het Waterwingebied. De adviesgroep is zeer tevreden over de inhoud van het plan.

In de afgelopen jaren zijn er bij het beheer en onderhoud geen duidelijke keuzes gemaakt, waardoor bijvoorbeeld rijen met knotbomen in de verdrukking zijn gekomen door ander groen. Een andere reden om een goed plan voor het beheer van het park te maken, is dat het voor meer mensen uit de buurt een aantrekkelijkere plek zou kunnen zijn. De huidige ligging van de speelveldjes midden in het gebied maakt het gebruik ervan bijvoorbeeld niet aantrekkelijk. Ook zijn een aantal entrees van het park erg onherkenbaar als toegang van het gebied.

Nu het Groenbeheerplan is vastgesteld, maakt de gemeente een gedetailleerd werkplan. Het is de bedoeling om de eenmalige werkzaamheden zoals het aanleggen van nieuwe paden en het verplaatsen van de speelveldjes, in 2011 uit te voeren.

Dit nieuwe groenbeheerplan geeft invulling aan de doelstelling van de gemeente om het Amersfoortse groen te behouden en ontwikkelen, zoals verwoord in de Visie Groenblauwe Structuur.

Noot voor de redactie,