Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 5 oktober 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Vaststelling GSB gemeente Deventer (GM-beslissing
d.d. 28-9-2010)
Kenmerk: 2010/0152820

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het convenant Overijssel grotesteden- en netwerkstedenbeleid 2005-2009 met de gemeente Deventer vastgesteld op het volledige bedrag. De vaststelling is gebaseerd op de realisatie van de gemaakte afspraken in het convenant en stadsgesprekken. In de gesprekken is gebleken dat WVC Rivierenwijk niet gerealiseerd kan worden binnen de gestelde tijd door de vertraging in de werkzaamheden aan de Amstellaan. WVC Keizerslanden wordt dit jaar opgeleverd.

Onderwerp: Brief aan de Provinciale Staten van Overijssel over de bezuinigingen van de provincie Gelderland (GM-beslissing
d.d. 29-9-2010)
Kenmerk: 2010/0164603

Gedeputeerde Staten van Overijssel informeren Provinciale Staten van Overijssel over de bezuinigingen van de provincie Gelderland, met in het bijzonder de mogelijke consequenties van de bezuinigingen voor de Rekenkamer Oost-Nederland. Zo hebben de bezuinigingen mogelijkerwijs gevolgen voor het onderzoeksprogramma en voor de samenstelling van het onderzoeksbureau.

Onderwerp: Subsidie Polderbelang Mastenbroek (GM-beslissing
d.d. 30-9-2010)
Kenmerk: 2010/0160642

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben ¤ 12.000,-- aan subsidie vastgesteld voor Polderbelang Mastenbroek voor het uitvoeren van ontwerpsessies van het centrum van Mastenbroek.

Onderwerp: Beleidscyclus toezicht en handhaving op de VROM-taken 2011 (GM-beslissing d.d. 4-10-2010) Kenmerk: 2010/0162845

Gemeenten en waterschappen voeren taken uit op het vlak van toezicht en handhavingv van bouwen, wonen en milieu (VROM-taken). GS informeren de gemeenten en waterschappen over de veranderingen in regelgeving, en over de beleidscyclus 2011 (handhavingsuitvoeringsprogramma 2011, handhavingsverslag 2010).

Onderwerp: IPO Ruimtelijke Ontwikkelingen Wonen

d.d. 23 09 2010/schriftelijke adviesronde (GM-beslissing
d.d. 5-10-2010)
Kenmerk: 2010/0162024

De IPO-adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen van 23 september 2010 is vanwege het geringe aantal bespreekpunten, vervallen en is er besloten een schriftelijke adviesronde in te lassen. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen ter advisering: bijdrage RO en Wonen aan het IPO Jaarplan 2011, voorbereiden themabijeenkomst over provincies en MIRT, wijziging WRO naar aanleiding van Algemene Maatregel van Bestuur Ruimte, en actuele ontwikkelingen ruimte. Gedeputeerde Staten hebben hun standpunten bepaald ten aanzien van deze agendapunten.

Onderwerp: Budget review Europa (GM-beslissing d.d. 5-10-2010) Kenmerk: 2010/0152072

Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de recente ontwikkelingen binnen het begrotingsdebat van de Europese Unie. Gedeputeerde Staten hebben besloten de standpunten van het IPO/VNG zoals opgenomen in de position papers te steunen. Gedeputeerde Staten hebben besloten kennis te nemen van een motie van de Euregio waarin wordt gepleit voor een voortzetting van het Europese grensoverschrijdende subsidieprogramma Interreg A.

Onderwerp: Brief aan PS over uitwerken duurzaam energiefonds Kenmerk: 2010/0161163

GS sturen ter kennisname een brief aan Provinciale Staten die de stappen beschrijft om tot een duurzaam energiefonds voor Overijssel in 2011 te komen. Bij die stappen zullen GS ook aanvullende kaders voorstellen voor eventuele deelname in duurzame energieprojecten buiten Overijssel, zoals Provinciale Staten in de motie Van der Bent cs aan het college hebben gevraagd.

Onderwerp: Ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg Overijssel 2011 Kenmerk: 2010/0161160

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het Ontwerp van het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg Overijssel 2011 "Meelopen op eigen kracht" vastgesteld. In dit programma zijn de concrete activiteiten opgenomen die in 2011 op het terrein van de jeugdzorg in Overijssel worden uitgevoerd. Doel is de aansluiting tussen het lokale jeugdbeleid en de (geïndiceerde) jeugdzorg te versterken waarbij het "in eigen kracht en regie zetten" van ouders en kind centraal staat. Met het provinciale beleidsprogramma jeugd Nieuwe Bezems 2008-2011 en het Beleidskader Jeugdzorg 2009-2012 is in voorgaande jaren veel in gang gezet om de instroom in de jeugdzorg te beperken en de door- en uitstroom te bevorderen. Dit beleid zet de provincie Overijssel in 2011 voort. Het provinciaal beleid is er reeds op gericht de betrokkenheid van gemeenten bij de jeugdzorg te vergroten, ook als uitwerking van het Afsprakenkader Rijk-IPO. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid van inzet licht-ambulante hulp zonder indicatie door gemeenten in een pilot-project. Met de activiteiten is in totaal ruim ¤ 117 miljoen gemoeid, waarvan ruim ¤ 8 miljoen aan provinciale middelen.

Onderwerp: Beantwoording Statenvragen over Hogeschool Artez Kenmerk: 2010/0163745

Gedeputeerde Staten beantwoorden vragen van de de heer T. Morskate van de CDA-fractie over de opleidingen voor jazz en klassieke muziek aan de Hogeschool Artez in Enschede. In het gehele land is sprake van terugloop van aanmeldingen voor de klassieke muziekopleidingen. Ook bij Artez is hiervan sprake, waardoor er te weinig studenten overblijven om op alle vestigingen in alle disciplines kwalitatief voldoende onderwijs te kunnen aanbieden. In afwachting van de landelijke ontwikkelingen ten aanzien van het kunstvakonderwijs beraadt het College van Bestuur zich op het bundelen van disciplines binnen de klassieke muziekopleiding. Het uitgangspunt van Artez is daarbij dat in ieder van de drie vestigingssteden Enschede, Arnhem en Zwolle een deel van het conservatorium gevestigd blijft.

Onderwerp: Onderzoeksrapport Robuuste Verbindingszone (RVZ) Vledder Aa - Weerribben. Kenmerk: 2010/0159342

De Robuuste Verbindingzone (RVZ) Vledder Aa - Weerribben bij Steenwijk is een onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het onderzoeksbureau Alterra heeft een onderzoek gedaan naar het functioneren van deze zone. Conclusie van dit onderzoek is dat de tot nu toe uitgewerkte zone niet voldoet aan de ecologische eisen. Vooral in de stad Steenwijk is te weinig ruimte om de zone goed te laten functioneren. Een alternatief tracé om Steenwijk heen is niet goed mogelijk. Een zone met een lager ambitieniveau is mogelijk wel realiseerbaar. Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van de resultaten van dit onderzoek en het vervolgproces.

Onderwerp: Benoeming onafhankelijke voorzitters hoor(advies)commissies bezwaarschriften en klachten Kenmerk: 2010/0150173

Wegens vertrek van de huidige voorzitters is het nodig om twee nieuwe voorzitters te benoemen voor de diverse hoorcommissies bezwaarschriften en klachten van de provincie Overijssel. Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koningin hebben de heer M.E. van den Heuvel te Amsterdam en de heer K.R. Ho Ten Soeng te Venhuizen per 1 oktober 2010 benoemd als nieuwe voorzitters.

Onderwerp: Beslissing op klacht ingediend door Stichting Platform Keelbos met betrekking tot de feitelijke afsluiting van verzorgingsplaats De Dennen. Kenmerk: 2010/0159274

Stichting Platform Keelbos heeft een klacht ingediend tegen de feitelijke afsluiting van de verzorgingsplaats "De Dennen" gelegen aan de N346 provinciale weg gedeelte grens Gelderland - Hengelo nabij km 28,8. Bij de behandeling van de klacht is gebleken dat Gedeputeerde Staten met de feitelijke afsluiting niet hebben gehandeld in strijd met de wet, noch dat zij met de feitelijke afsluiting het recht van de Stichting op een eerlijk proces hebben beperkt. Gedeputeerde Staten verklaart de klacht ongegrond.