Politie Noord- en Oost Gelderland


|Apeldoorn - Controle op verstoring hertenbronst | |


De politie heeft zaterdag 2 en zondag 3 oktober samen met buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) van het Groennetwerk Apeldoorn een controle gehouden op het verstoren van de hertenbronst. Er werd gecontroleerd in het gebied van de Veluwe ten zuiden van Apeldoorn. In totaal zijn er dertien mensen bekeurd. Twee mannen zijn aangehouden voor het niet hebben van een vergunning voor een luchtbuks en een kruisboog.


Overlast

De politie en de boa's van de natuurbeschermingsorganisaties en grondeigenaren die verenigd zijn via het Groennetwerk hebben meerdere meldingen en klachten gekregen over mensen die de hertenbronst verstoren. De verstoring ontstaat ondermeer door de toename van gemotoriseerd verkeer in de avond en nachtelijke uren op grote delen van de Veluwe. Veel auto's stoppen op en langs wegen in de gebieden op de Veluwe waar edelherten leven. Hierdoor wordt geluidsoverlast veroorzaakt, bijvoorbeeld door het openen en dichtslaan van autoportieren. Ook schijnen mensen met hun koplampen het bosgebied in of nemen zaklampen mee om de dieren in het bos op te sporen. Ook dit verstoort de hertenbronst. Sommigen negeren het verbod en gaan na zonsondergang het gebied in. Herten hebben merkbaar last van de auto's en de vele mensen die op en nabij de wegen een relatieve drukte veroorzaken.


Strafbare feiten

De politie en de boa's kunnen mensen bekeuren voor het lopen op bosgebied na zonsondergang. Het boetebedrag hiervoor is E 60,-. Hiervoor zijn na de controle van dit weekend elf boetes uitgeschreven. Zondagavond, rond 22.15 uur, troffen de koppels van politie en boa,s op de Kootwijkerweg in Uddel een personenauto aan die zich op verboden grond bevond. Bij het opnemen van de gegevens vond de politie verboden wapens in de auto. Hierop zijn een 26-jarige man zonder vaste woonplaats en een 24-jarige man uit Putten aangehouden voor het niet hebben van een vergunning voor een luchtbuks en een kruisboog. De wapens zijn in beslag genomen en de mannen zijn voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast hebben twee personen een boete gekregen voor het betreden van verboden gebied. Ook hebben ongeveer 30 dertig mensen een waarschuwing gekregen.


Stichting Groennetwerk

De controles zijn uitgevoerd in het bosgebied ten zuiden van Apeldoorn nabij Loenen, Hoenderloo, Ugchelen, Beekbergen en Klarenbeek. De politie en de boa's van Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap en andere terreineigenaren hebben in dit gebied samen gecontroleerd. De handhavers deze organisaties werken samen en zijn verenigd in de Stichting Groennetwerk.


Hertenbronst

De hertenbronst speelt in de herfstperiode. De grootste en sterkste mannetjesedelherten imponeren met hun geburl en proberen hiermee concurrenten te verjagen om met een zo groot mogelijk aantal vrouwtjes (hinden) te kunnen paren. Veel mensen willen van de bronst genieten en gaan er 's avonds op uit om iets te kunnen zien of horen.
Alle grotere natuurbeschermingsorganisaties organiseren bronstexcursies, hier gaat men met ervaren gidsen het bos in en verstoort men minder.


EINDE BERICHT




Politie Noord- en Oost Gelderland