Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 6 oktober 2010

De Wijze Kater genomineerd voor AVRO Toneel Publieksprijs De eerste nominatie voor de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 gaat naar De Wijze Kater van Het Toneel Speelt met o.a. Mark Rietman. Het satirische toneelstuk De Wijze Kater speelt nog tot en met 15 december in de Nederlandse theaters. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online zijn stem uitbrengen op de genomineerde voorstelling.

De AVRO Toneel Publieksprijs
Het publiek bepaalt wie de winnaar wordt van de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. Via www.avrotoneelpublieksprijs.nl kan het publiek online stemmen op de genomineerde voorstellingen. Op speciale stemavonden (twee per voorstelling) in het land geeft het publiek de deelnemende voorstellingen een cijfer tussen de 1 en 10. Per voorstelling vinden twee stemavonden plaats. Waardeert het publiek een voorstelling met een 8,1 of hoger, dan is deze genomineerd. Na de nominatie volgt een tweede, online stemronde. De gemiddeld hoogst gewaardeerde voorstelling wint de AVRO Toneel Publieksprijs 2011. De winnaar ontvangt een geldprijs en een promotiemateriaalpakket. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater zondag 11 september in de Stadsschouwburg Amsterdam. De productie Oog om Oog won de AVRO Toneel Publieksprijs 2010.

Over de voorstelling
De Wijze Kater, van Herman Heijermans, is een komisch boosaardig sprookje in drie bedrijven. Het gaat over een ?jongeman die al zijn geld is kwijt geraakt, omdat hij te goed is voor deze wereld. Zijn kater kan opeens praten en biedt hem de oplossing om de vrouw van zijn dromen te krijgen. Het brutale en slimme beest blijkt een dynamische gangmaker, die zich een plek aan het hof verovert. De koning is door een rattenplaag ten einde raad. De koning raakt zo gecharmeerd van de gewiekste kater, dat hij hem een dag lang de koningsscepter laat zwaaien. En dan staat het rijk op z'n kop. De kater ontmaskert een complot tegen de koning en debiteert dat dieren meer respect hebben voor hun soortgenoten dan mensen. De cast bestaat uit Mark Rietman, Camilla Siegertsz, René van Zinnicq Bergmann, Marisa van Eyle, Maarten Heijmans, Steyn de Leeuwe, Arent Jan Linde en Cathelijne Vaarkamp.