Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Goud om te eren

Al eeuwenlang brengt goud mensen in vervoering. De een wordt erdoor verleid, de ander wordt ermee beloond. Denk bijvoorbeeld aan de Gouden Bal van Marco van Basten of de Olympische gouden medaille van Nicolien Sauerbreij. Beide zijn te zien op de tentoonstelling GOUD in Museum Catharijneconvent Utrecht en daaraan zijn recentelijk twee bijzondere, historische bruiklenen van het Rijksmuseum in Amsterdam toegevoegd: de erebeker van gouverneur-generaal Henricus van Swaerdencroon en de Keten van de Sultan van Ternate.

Henricus van Swaerdencroon (1660- 1728) was gouverneur-generaal in Nederlands Oost-Indië. Onder zijn bewind kwam de koffiecultuur op Java tot grote bloei. Ook bracht hij de zijderups naar het eiland. Als dank voor zijn verdiensten besloot het centraal bestuur van de VOC, de Heren XVII, in 1728 om hem te eren met een gouden bokaal. Van Swaerdencroon, die na zijn aftreden in 1725 op Java was blijven wonen, bleek toen al te zijn overleden. Niettemin worden zijn prestaties geroemd in het reliëf met een moerbeiboom met zijderups en een koffieboom.

Deze ruim 170 cm lange keten was waarschijnlijk in 1675 een geschenk van de VOC aan Kaitjil Siboril, sultan van Ternate. Ternate, een eiland in het oosten van Indonesië, is een van de oudste sultanaten van de archipel. De sultan bezat nog drie soortgelijke gouden ketens, die een ceremoniële rol speelden bij feestdagen en begrafenissen. Op zijn verjaardag ontving hij jaarlijks hoogwaardigheidsbekleders, gehuld in een mooi kostuum, op zijn hoofd een zware kroon en om zijn nek de gouden ketens.

GOUD
In de tentoonstelling GOUD in Museum Catharijneconvent Utrecht speelt dit begeerlijke edelmetaal nog tot en met 6 januari 2011 de hoofdrol. Kunstenaar en vormgever AZIZ geeft in deze tentoonstelling een hedendaagse visie op het gebruik van goud. Hierbij combineert en confronteert AZIZ op verrassende wijze de gouden museumcollectie met spectaculaire, eeuwenoude of juist gloednieuwe objecten uit binnen- en buitenland. Kijk voor meer informatie en een overzicht van de speciale gouden activiteiten op www.catharijneconvent.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE -